Paraffinnal vadásznak a pesti patkányokra

Vágólapra másolva!
A csatornákba helyezett paraffinos kockával ellenőrzik a szakemberek, hogy a fővárosban nem szaporodtak-e el a patkányok. Ha a kockán patkányharapás nyomát fedezik fel, 24 órán belül irtást végeznek. A szakemberek szerint Budapest évek óta élvonalban jár a patkányok elleni küzdelemben, Bécsben és Párizsban az itteninél sokkal rosszabb a helyzet.
Vágólapra másolva!

130 millió forintba került az utóbbi egy évben a fővárosnak a patkányirtás - a munka legnagyobb része azonban megelőző jellegű, a rágcsálók elszaporodása évek óta nem jellemző - mondta Bajomi Dániel, az irtást és megelőzést végző Bábolna Bio ügyvezető igazgatója. A szakemberek időről időre ellenőrzik a csatornákat, paraffinos kockákat helyznek el, és azt figyelik, hogy a kockákon megjelennek-e patkányharapások. Ha patkányokra utaló harapásokat találnak, azonnal megkezdik az irtást.

A fővárosban a hetvenes évek elején volt a legrosszabb a patkányhelyzet, akkor 2 millió rágcsáló élt a csatornákban, az akkori irtás óta nem szaporodtak el újra - mondta Szántai Károly, az ÁNTSZ Budapesti Fővárosi Intézetének osztályvezető főorvosa. Ha mégis megjelennek valahol, irtásuk költségeik a fővárosi önkormányzat állja, a bejelentés után a szakemberek 24 órán belül a helyszínen vannak. A patkányok leginkább patakparton és élelmiszer-ipari cégek környékén jelenhetnek meg. A szakemberek szerint Budapest évek óta élvonalban jár a patkányok elleni küzdelemben, szinte teljesen patkánymentesnek mondható, Bécsben és Párizsban sokkal több problémát okoznak a betegségeket is terjesztő rágcsálók.