Az iszlámellenesség áldozatának érzi magát a palesztin fogorvos

Vágólapra másolva!
A terrorcselekménnyel gyanúsított Saleh Tayseer palesztin fogorvos a Szólás szabadsága című televíziós műsorban az izraeli elnök magyarországi látogatásával és az iszlám terrorizmus miatt felfokozott világhangulattal hozta összefüggésbe áprilisi letartóztatását. A fogorvos tagadta, hogy részt vett volna az izraeli államelnök elleni merénylet tervezésében.
Vágólapra másolva!

Saleh Tayseer palesztin fogorvost áprilisban, Móse Kacav izraeli elnök budapesti látogatása előtt néhány órával vették őrizetbe terrorcselekmény előkészületének gyanújával. A főügyészség júniusban szabadlábra helyezte, szeptember 15-én pedig megszüntette az eljárást.

A fogorvos vasárnap este interút adott a Szólás szabadsága című műsorban. "Kihasználták a lehetőséget, hogy most a világon az iszlámot gyanúsítják mindenféle terrorcselekményekkel. (...) Ehhez a mutatványhoz kellett az én nevem (...), mert az jól hangzik, hogy palesztin származású, hogy közöm lehet a (Jaszin sejk halála miatti) bosszúhoz, hogy muszlim vezető vagyok, akit lehet kötni a világterrorizmus hálózatához" - mondta Saleh Tayseer. Közölte: semmi köze nincs a vele szemben felhozott vádakhoz, semmit nem bizonyítottak be róla.

Arra a felvetésre, hogy vallási vezetőként radikális nézeteket hirdetett-e, Saleh Tayseer azt válaszolta, hogy csak Isten szeretetére, a becsületes életre és a törvények tiszteletére buzdította az embereket. Hozzátette: 2000-ben nyilvánosan elítélte Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét, aki megszegte az iszlám előírásait és torz módon értelmezi a Koránt.

Őrizetbe vételéről Saleh Tayser azt mondta, hogy az a reggeli ima után történt, és a magyar rendőrök a gyermekei szeme láttára lökték egy falnak. "Most kiderült az igazság, hogy semmi közöm a dologhoz. (...) Egy világ dőlt össze bennem (...), jogállamban ilyen nem történhet" - mondta.

Dobos Gabriella, a főügyészség szóvivője szeptember 15-én elmondta: a feljelentés szerint a fogorvos 2003 végén megbízást adott egy személynek robbanószer beszerzésére azért, hogy szintén az ő megbízásából egy harmadik személy merényletet kövessen el egy zsidó múzeumnál. Saleh Tayser tagadta, hogy egyáltalán ismerte volna a gyanúsításban szereplő másik két embert, ezt a védekezését az eljárás során nem sikerült megcáfolni.

A főügyészségi szóvivő elmondta: a nyomozás másik iránya volt, hogy egy magyarországi alapítvány egy szaúd-arábiai alapítványtól pénzt kapott a robbantásos merénylet anyagi fedezetére. A gyanúsított ezzel kapcsolatban is tagadott, és az ügyészség szerint nem volt bizonyítható, hogy az alapítvány terrorszervezetekkel lett volna kapcsolatba hozható.