3,5milliárd jutott az egyházaknak az egy százalékokból

Vágólapra másolva!
Összesen 650 ezer ember támogatta idén adója egy százalékával az egyházakat, ami három és fél milliárd forintot jelent. Tavaly 15 ezerrel kevesebb ember, félmilliárd forinttal kevesebbet adott. Magasan a legtöbb támogatás - 2,2 milliárd forint - a Katolikus Egyháznak jutott - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az adózók összesen 119 egyházból választhattak, ezek közül volt olyan - a Sekine gyülekezet -, amelynek csak egyetlen egy ember ajánlotta fel adója egy százalékát, de volt olyan is - a Maranatha Lelkiismereti és Ideológiai Egyházközösség - amely egyáltalán nem kapott ilyen támogatást - írja a Népszabadság.

Magasan a legnagyobb összeghez - közel 2,2 milliárd forinthoz - a Magyar Katolikus Egyház jutott az egy százalékokból. A felajánlások alapján felállított sorrend első tíz helyén rajtuk kívül ott vannak a reformátusok (690 millió), az evangélikusok (214 millió), a Hit Gyülekezete (35 millió), a zsidó hitközségek (70 millió), a Krisna-tudatú Hívők Közössége (49 millió), a Magyarországi Baptista Egyház (közel 26 millió), a Karma Decsel Özel Ling, Tibeti Buddhista Közösség (19 millió), a jehova tanúi (15 millió) és az unitáriusok (15 millió forintos támogatással).

A támogatók száma leginkább a Krisna-tudatú Hívők Közössége - több mint kétezer új felajánlás -, illetve Hit Gyülekezete - több mint ezer új felajánlás - esetében nőtt. A tavalyinál valamivel többen adakoztak a katolikusoknak és a reformátusoknak, míg az evangélikusok és a zsidó hitközségek kevesebb pénzhez jutottak ebből a forrásból, mit egy éve.

Az APEH adataiból kiderül, hogy a 119-ből egyház közül csupán 18 rendelkezik ezernél több támogatóval, míg negyvenkilenc közösség esetében ezek száma kevesebb mint száz. Érdekesség, hogy a Koreaiak Magyarországi és Közép-Európai Keresztény Gyülekezetének 42 felajánló közel kétmillió forintja jutott, míg a Magyarországi Lectorium Rosicruciánum Vallásközösség 375 adózótól kapott ugyanennyi pénzt.

Az utóbbi öt évben két és félszeresére nőtt az egyházak támogatására felajánlott összeg, de hasonlóan növekedett a civil szervezetek támogatása is. Ezek idén 1,4 millió adófizető jóvoltából hétmilliárd forinton osztozhatnak. 1999-ben ez az összeg még csak hárommilliárd forint volt. Az egy százalékra pályázó civil szerveződések száma meghaladja a 23 ezret - derül ki a Népszabadság írásából.