Csak írásbeli figyelmeztetés járt a betegcseréért

Vágólapra másolva!
Négy kórházi dolgozó kapott írásbeli figyelmeztetést a szegedi végzetes betegcsere ügyében - írja a Délmagyarország. A lap szerint az ügyeletvezető adjunktus ellen megszüntették a fegyelmi eljárást, ügyét a megyei orvosi kamara vizsgálja tovább. A kórház fegyelmi tanácsa szombaton jelenti be hivatalosan, hogy milyen döntést hozott a betegcsere ügyében.
Vágólapra másolva!

Befejezte munkáját a szegedi kórház fegyelmi tanácsa, amely a július 3-i végzetes betegcsere ügyében igyekezett kideríteni kié a felelősség. Az intézményben hivatalosan szombaton jelentik be, hogy milyen döntést hozott a tanács.

A Pajor László tanszékvezető egyetemi tanár által vezetett tanács három ápolót és egy beteghordót írásban figyelmeztetett, az ügyeletvezető adjunktus ellen viszont megszüntették az eljárást, ügyét a Csongrád Megyei Orvosi Kamara etikai bizottsága vizsgálja tovább. A lap szerint az eljárást annak szabálytalan lefolytatása miatt szüntették meg, mivel részt vett benne a kórház jogi képviselője is, holott ezt törvény tiltja.

Az egy hónappal ezelőtt befejezett fegyelmi eljárás során öt személy felelőssége merült fel, azelőtt vizsgálóbiztos is vizsgálta, hogy ki marasztalható el a történtekért, ő összesen hét kórházi dolgozó felelősségét vetette fel.

Július 3-án a szegedi városi kórház sebészetén összecseréltek két beteget, és tévedésből rossz betegen végeztek el egy agyműtétet, majd a tévedést észrevéve a megfelelő beteget is megműtötték. A tévedésből műtött beteg elhunyt, a másik paciens állapota lassan javul, jelenleg a krónikus belgyógyászaton kezelik. A kórház igazgatója a héten november 1-jei hatállyal benyújtotta lemondását.