Nem a kritika miatt mentették fel a főorvost

Vágólapra másolva!
Megfogalmazta rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága azokat az indokokat, amelyek alapján azonnali hatállyal visszavonták az István kórház főigazgatója, Molnár Lajos vezetői megbízatását. Az indoklás szerint a közbeszerzések miatt már többször megbüntették a kórházat, és a főigazgató olyan személyi döntést hozott, amit a munkaügyi bíróság megváltoztatott. Molnár korábban a Financial Times című lapban nyíltan bírálta a kamara és az egészségügy működését.    
Vágólapra másolva!

A jövő hét elején postázzák a felmentett, illetve a főigazgatói feladattal megbízott orvos-igazgató részére is a közgyűlés és a bizottság határozatait - mondta az egyórás zárt ülést követően Ikvai Szabó Imre (SZDSZ), a testület elnöke. Ikvai közölte, hogy a bizottság 30 napos határidővel pályázatot írt ki a főigazgatói posztra, és így várhatóan októberben döntést hozhatnak az új vezetőről. A határozat kézbesítésével Molnár Lajos előtt megnyílik a bírósági jogorvoslat lehetősége. Kupper András a testület fideszes alelnöke elmondta, hogy jórészt az általa javasolt indokolást fogadták el. Ennek során figyelembe vették azokat az érveket is, amelyek alapján a főigazgató januárban megrovást kapott, és azt is, hogy a testület nem fogadta el a főigazgató múlt évi munkájáról szóló beszámolóját.

Kupper András indokolása szerint a korábbi elmarasztalásokat részben azért kapta a főigazgató, mert a közbeszerzések miatt a döntőbizottság több alkalommal megbüntette a kórházat, és olyan személyi döntést hozott, amit a munkaügyi bíróság megváltoztatott. A képviselők tájékoztatása szerint a bizottság az MSZP és a Fidesz-MKDSZ tagok támogatásával az SZDSZ-esek tartózkodása mellett fogadta el az indoklást. A MIÉP-es képviselő nem vett részt a szavazásban. Molnár Lajos főigazgatói felmentéséről részben a most elfogadott indokoláshoz hasonló érvelés alapján június 17-én döntött az egészségügyi bizottság MSZP-Fidesz többséggel.

Demszky Gábor jogsértőnek tartotta a döntést, és felfüggesztette a határozat végrehajtását. A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én ugyancsak az MSZP-Fidesz képviselők szavazataival elutasította a főpolgármester álláspontját, és érvényben tartotta a bizottsági döntést. Az SZDSZ és a MIÉP a határozat ellen voksolt. Szolnoki Andrea egészségügyi főpolgármester-helyettes nem vett részt a szavazásban, Ikvai Szabó Imre pedig tartózkodott.

A döntést követően jogértelmezési vita alakult ki az SZDSZ és az MSZP között a határozat érvényességéről, mivel a minősített döntéshez szükségesnél eggyel kevesebb szavazattal utasították el a főpolgármester előterjesztését. A főpolgármesteri hivatal jogászainak érvelése szerint nem volt szükség a minősített szavazásra a döntésnél, ugyanis a felfüggesztés megszüntetéséről szóló határozathoz elegendő a többségi voks.