Hatan küzdenek az MSZP elnöki székéért

Vágólapra másolva!
Hat jelölt indul neki az MSZP elnöki székéért folyó versenynek: Hiller István, Jánosi György, Lamperth Mónika, Szekeres Imre, Szili Katalin és Toller László nyolc nyilvános vitán érvelnek majd a tagság előtt.
Vágólapra másolva!

Szeptember 9-én kezdődik az MSZP elnöki székéért a nyilvános kampány, mondta Lendvai Ildikó, a párt jelölő bizottságának elnöke. Összesen 15 politikust jelöltek a párttagok a tisztségre, de közülük csak hatan vállalják a megmérettetést: Hiller István kulturális miniszter, a párt alelnöke; Jánosi György a párt Országos Választmányának elnöke; Lamperth Mónika belügyminiszter és elnökségi tag; Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a párt alelnöke; Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a párt elnökhelyettese és Toller László, Pécs polgármestere, a párt elnökségének tagja.

A jelöltek programvázlatahttp://www.mszp.hu/index.php?gcPage=public/szervezetek/mutatAloldal&fnId=1509

A jelöltek hét vidéki városban és Budapesten tartanak nyilvános vitákat. Az első vita szeptember 9-én Nyíregyházán lesz, a második 10-én Budapesten. Az MSZP honlapján keddtől olvashatók a jelöltek programjai. Lendvai Ildikó szerint ennyire nyílt versengés még nem volt pártelnöki székért Magyarországon. A frakcióvezető szerint sokat sejtet, hogy a jelöltek programvázlatuk címében gyakran használták a fordulat, útelágazás, kapcsolat, nyitás és őszinteség szavakat.

A helyi pártszervezeteknél a viták után szimpátia-szavazásokat tartanak majd, és ezek alapján kapnak majd mandátumot az elnökválasztó kongresszus küldöttei. A szavazás azonban titkos lesz, így a helyi szimpátia-szavazások csak morális nyomásként nehezedhetnek a kongresszusi küldöttekre. A jelölés utolsó fázisa október 1-én lesz, amikor a párt jelölő bizottsága dönt arról, hogy kikre lehet majd szavazni a kongresszuson. Ehhez a bizottság tagjainak legalább egyharmadát meg kell győzniük a jelölteknek.

Lendvai emlékeztetett, hogy a párt azt várja új elnökétől, hogy főállásban lássa el új feladatát, vagyis ne legyen kormányzati tisztsége. Erre a jelölteket hivatalosan nem lehet kötelezni, de várhatóan mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy ezt elfogadják-e. Mivel azonban a kongresszuson alapszabályt is módosítanak,

Az őszi kongresszuson nem feltétlenül ugyanazok a küldöttek szavaznak majd, mint akik a kormányfőjelölt állító rendkívüli kongresszuson ott voltak. Közben ugyanis mindenhol lezajlik a küldöttállítás.