Vádemelési javaslat a szüléseket időzítő orvos ellen

Vágólapra másolva!
Befejezte a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság a MÁV Kórház korábbi szülész-nőgyógyász szakorvosával, H. Szabolccsal szemben. A rendőrség vádemelési javaslattal továbbította az ügyet a  VI-VII. kerületi ügyészségnek. A nyomozás során kiderült ugyanis, hogy a szülész évi 450 szülést vezetett le, ügyeleti idejére 9-11 szülés esett, melyet szakértői vélemények alapján a szülő nők veszélyeztetése nélkül nem lehet levezetni.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn befejezte a nyomozást a MÁV Kórház korábbi szülész-nőgyógyász szakorvosával, H. Szabolccsal szemben. A BRFK az ügyet vádemelési javaslattal zárta le. A vádemelésről a VI-VII. kerületi ügyészség dönt.

Az ügy tavaly decemberben robbant ki, amikor a MÁV Kórházban észlelték, hogy szokatlanul megnőtt a szülési komplikációk száma. Felmerült, hogy ezek mögött az állhat, hogy az egyik, adjunktusként dolgozó orvos szándékosan előbbre hozatta, illetve az ügyeleti napjaira időzítette a szüléseket, amelyeket külső beavatkozással indított el, és amelyek több esetben súlyos következményekkel járó komplikációkat okoztak. A MÁV Kórház főigazgatója ezért -a belső szabályok megsértése miatt - felmentette az ügyben érintett nőgyógyászt.

A kórház feljelentést is tett egy haláleset miatt a rendőrségen. A felmentett nőgyógyász egyik páciense ugyanis szülés közben életét vesztette. Ezt a szülést nem az elküldött orvos, hanem egy másik szülész vezette le.

A nőgyógyász a bűncselekmények elkövetését tagadta, a gyanúsítás ellen ellenvetéssel élt, és megtagadta a vallomástételt. Az eljárás során beszerzett adatok alapján azonban megállapítást nyert, hogy a rendkívüli események bekövetkezéséig H. Szabolcs a kórházi átlagtól rendkívüli módon eltérve évi 450 szülést vezetett le. Ügyeleti idejére 9-11 szülés esett, melyet - szakértői vélemények alapján - a szülő nők veszélyeztetése nélkül nem lehet levezetni. A megalapozott gyanút tanúvallomások, orvos szakértői vélemények támasztják alá.

Zamecsnik Péter, a gyanúsított védője az előrehozott szülésekkel kapcsolatban korábban azt mondta: semmilyen szakértői bizonyíték nem támasztja alá azt, hogy ügyfele ilyet tett volna. Az ügyvéd szerint a nőgyógyász határozottan állítja, hogy az orvosi gyakorlatnak megfelelően csak és kizárólag az anya vagy a magzat érdekében alkalmazott szülésindítást. Zamecsnik hozzátette: tény, hogy ügyfelének jóval több páciense volt, mint másoknak, szerinte erre vezethető vissza az is, hogy az ügyeleti napokon több szülést vezetett le kollégáinál.