Kellemetlen, de veszélytelen a zalaegerszegi füst

Vágólapra másolva!
Nem veszélyes, de kellemetlen az olykor érezhető füst Zalaegerszegen, ahol kedden kigyulladt egy hűtőház. A még mindig égő tüzet várhatóan pénteken eloltják. A tűzben keletkezett nagymennyiségű, állati eredetű veszélyes hulladék elszállítása ugyanakkor várhatóan gondot okoz majd. A hatóságok igyekeznek elkerülni a fertőzésveszélyt. A hűtőházban tízezer tonna fagyasztott kacsát tároltak, a kár a becslések szerint jóval több mint egymilliárd forint.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Nem veszéyles a füst

Kellemetlen szagú, de nem veszélyes a még mindig égő zalaegerszegi hűtőházból felszálló füst. Ezt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte. Dobson Tibor szerint pénteken várhatóan sikerül eloltani a tüzet. "Kitelepítés nem volt továbbra sem, csökkent a füstképződés, a városban széljárástól függően érezhető alkalmanként, hosszabb-rövidebb ideig (...) a füst, ez nem veszélyes, de kellemetlen" - mondta.

Mint közölte, megkezdődött az állati hulladékká vált élelmiszer elszállítása teherautókkal az égetőbe, a több tonnányi fagyasztott hústerméket ugyanis megsemmisítik. A hűtőházban tízezer tonna fagyasztott kacsát tároltak. A szóvivő a tűzoltás mellett fontos feladatnak nevezte a fertőzésveszély elkerülését, hiszen a fagyasztott hús felolvadt, és az oltóvízzel keveredett. A fertőzésveszély elhárítását szakhatóságok végzik majd.

A GOLDSUN Hűtőház Rt.-nél kedden kigyulladt tűz okait a rendőrség bevonásával kezdődött szakértői vizsgálat hivatott tisztázni. A becslések szerint a kár mértéke jóval meghaladja az egymilliárd forintot.

A zalaegerszegi védelmi bizottság péntek délelőtti tanácskozását követően kiderült, a következő napokban a legnagyobb gondot a hűtőház tartalma, az elégett soktonnányi fagyasztott kacsa veszélyes hulladéknak minősülő maradványainak elhelyezése jelenti. Erről Kvarda Attila megyei tiszti főorvos számolt be. A tiszti főorvos szerint minden lehetséges eszközt igénybe vesznek, hogy az anyagokat haladéktalanul elszállítsák. A bizottság arról is megállapodott, hogy az ország valamennyi állatifehérje-feldolgozója fogadja majd a zalaegerszegi rakományokat.

Kampel Oszkár, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője közölte: nagyon sok törmeléket kell eltakarítani, de a legsürgősebb az állati eredetű hulladék eltávolítása. Az oltási munkálatokon délelőtt 20 szerkocsival több mint 60 tűzoltó dolgozott. Kampel Oszkár szerint, ha ilyen ütemben haladnak, péntek estére elfojthatják a kedden keletkezett lángokat, de a kisebb parázsló gócok felderítése és eloltása még ezután is napokig eltarthat.