Százezer liter olaj folyt a Kis-Dunába

Vágólapra másolva!
Közel száz köbméter, vagyis100 ezer liter fáradt olaj és oldószer folyt egy patakon keresztül a Kis-Dunába Tátnál. A környezetvédelmi felügyelőség harmadfokú készültséget rendelt el a környéken. A szennyezőanyag a dorogi hulladékégető egyik sérült tartályából került a folyóba. Az ügyben büntetőfeljelentést tett a felügyelőség természetkárosítás miatt.
Vágólapra másolva!

Horváth Lajos, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese az [origo] kérdésére elmondta: nagy mennyiségű, mintegy 100 köbméternyi (100 ezer liternyi) olaj és oldószer tartalmú szennyező anyag folyt ki a dorogi hulladékégető telephelyéről. A szennyeződés a Kenyérmezei-patakon keresztül Tát közelében ömlött a Kis-Dunába. Ezért harmadfokú vízminőségvédelmi készültséget rendelt el az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség.

A szennyezőanyag a dorogi hulladékégetőből került a folyóba, egy sérült tartályból. A nagy mennyiségű olaj hatalmas károkat okozott, elpusztultak a halak a patakban, és veszélybe került a környék ivóvízellátása is. Ezért a szakemberek napok óta folyamatosan vizsgálják a környék kútjait, bár eddig nem találtak szennyezett kutakat. A szennyeződést hamar észrevették, ezért sikerült lokalizálni még a Kis-Dunában.

Horváth elmondta, hogy államigazgatási eljárás keretében vizsgálják az ügyet, de emellett természetkárosítás miatt büntetőfeljelentést is tettek a rendőrségen. A szennyezést okozó cégre valószínűleg jelentős, akár 100 milliós nagyságrendű bírság vár.

Lágler Katalin, a hulladékégetőt működtető cég igazgatója azt mondta, a cég elismeri felelősségét. Hozzátette: hétfőn belső vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan fordulhatott elő az olajfolyás. Lágler szerint ugyanis egy olyan dupla falú, 1000 köbméteres tartályról van szó, amelynek rendben voltak az engedélyei, 2006-ig üzemelhetett volna. Ennek ellenére egy repedésen keresztül nagy mennyiségű olaj folyt ki. Lágler szerint bár a tartályban 100 köbméternyi szintcsökkenést észleltek, ennél kevesebb, mintegy 50 köbméter szennyező anyag került csak a patakba, a többit sikerült felfogni, még mielőtt az élő vízbe kerülhetett volna.