Nincs megállapodás a közszféra béremeléséről

Nem született megállapodás a közszférában dolgozók jövő évi béremeléséről a kormány és a szakszervezetek által felállított sztrájkbizottság képviselői között a szerda esti tárgyaláson - közölte Szabó Endre, a sztrájkbizottság szóvivője. "Arra a kérdésre, eredményes volt-e a tárgyalás, nem tudok se igennel, sem pedig nemmel válaszolni, a tárgyalások a jövő héten folytatódnak" - fogalmazott.

A szerda este kezdődött, a közszférában dolgozó 700-800 ezer munkavállaló jövő évi béremeléséről szóló tárgyalásokon a négy konföderációba tömörült 23 szervezetből alakult országos közszolgálati sztrájkbizottság képviselői Csizmár Gábor munkaügyi és Veres János pénzügyi államtitkárral folytattak megbeszélést.

Szabó Endre szóvivő beszámolója szerint a találkozón a szakszervezetek képviselői jelezték, hogy nem tudnak többet engedni, "kimerítették a kompromisszumot", tehát ragaszkodnak a 6 százalékos garantált keresetnövekedéshez. Elmondta: csak abban az esetben fogadható el számukra a megegyezés, "ha a kormány jogi garanciát teremt arra, hogy az emberekhez eljusson a pénz".

A két oldal között vita folyik a garanciákról: a kormány a munkaadókon - így a többi közt az önkormányzatokon - keresztül kívánja biztosítani a 6 százalékos növekmény fedezetét, a szakszervezetek viszont központilag garantált, a bérrendszerbe beépített állami forrást tartanának szükségesnek. A szakszervezetek kérték azt is, hogy a költségvetésben a kormány jelölje meg a közszféra béremelésének fedezetét - mondta el a szóvivő.

Szabó Endre közlése szerint a kormány képviselői ígéretet tettek arra, hogy a jövő hét elején a kérésekről kialakítják álláspontjukat. Ennek ismeretében folytatódhat majd a tárgyalás a sztrájkbizottsággal, illetve pozitív válasz esetén az Országos Érdekegyeztető Tanács keretei között - hangsúlyozta az érdekvédők képviselője.

Az országos közszolgálati sztrájkbizottságot november 25-én alakította meg négy konföderációba tömörült 23 szervezet azt követően, hogy az Érdekegyeztető Tanács november 18-i ülésén nem született megállapodás a közszféra jövő évi béreiről.

A közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott korábban arról beszélt, hogy az önkormányzatok és a központi költségvetési szervek már rendelkeznek a jövő évi 6 százalékos béremelés fedezetével, miután a parlament 45 milliárd forintos többlettámogatást szavazott meg részükre. Vadász János álláspontja szerint a keresetnövekedést a szakszervezeteknek így elsősorban a helyi és az ágazati érdekegyeztetés keretében kellene érvényesíteniük.