Sok boltban adnak el cigit a tizenéveseknek

A boltok egy jelentős részében a szigorú tiltás ellenére is adnak el dohányárut a 18 év alatti fiataloknak - derült ki a fogyasztóvédelmi felügyelőségek közelmúltban végzett ellenőrzésekor. Hasonló a helyzet az alkohollal is, a vendéglátó helyek többségében ugyanis a felszolgálók tévesen azt hiszik, hogy csak a 14 év alattiakat nem szabad kiszolgálni szeszes itallal. A felügyelőségek közel 34 millió forint értékben szabtak ki bírságot.

A fogyasztóvédelmi felügyelőségek szeptember 30. és október 13. között országos ellenőrzést tartottak megállapítandó, hogy a boltok és vendéglátóhelyek betartják-e a dohányáruk és az alkohol forgalmazására vonatkozó szabályokat. A fővárosi és a megyei felügyelőségek elsősorban azt vizsgálták, hogy az érintett helyek kiszolgálnak-e 18 év alatti fiatalokat.

A jogszabályok szerint ugyanis 18 év alattiaknak sem dohányárut nem szabad eladni, és alkohollal sem szabad őket kiszolgálni. Ha az eladók vagy a felszolgálók nem tudják egyértelműen megállapítani a vásárló vagy a vendég korát, akkor kérhetik az életkor igazolását.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az [origo]-hoz eljutattatta a vizsgálat összefoglaló anyagát, amelyből kiderül, hogy a felügyelőségek munkatársai elsősorban a közoktatási intézmények környékén található boltokat és vendéglátóhelyeket keresték fel. Szám szerint 963 üzletben - 611 boltban és 352 étteremben, kocsmában - tartottak ellenőrzést.

Fotó: Fábián Évi
Van választék

A munkatársak 631 esetben követték végig a kiszolgálás folyamatát, és ebből 359 alkalommal voltak tanúi annak, hogy fiatalkorúakat cigarettával vagy alkohollal szolgáltak ki. 201 esetben dohányárut, 121 esetben alkoholt adtak el a fiataloknak. 37 alkalommal előfordult az is, hogy a 18 év alattiakat egyszerre cigarettával és szeszes itallal is kiszolgálták.

Az ellenőrök találtak olyan üzletet is - egészen pontosan 69-et -, ahol a szabályok ellenére nem helyeztek el a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető szöveget. Ennél több helyen - 118 üzletben - észleltek tiltott dohányreklámot, például kirakatmatricákat vagy világító kétoldalú táblákat.

Az ellenőrzés kiterjedt az alkoholtartalmú italok reklámozására vonatkozó szabályokra is. A jogszabály szerint ugyanis tilos alkoholos italt hirdetni közoktatási és egészségügyi intézményekben, és azok bejáratától számított 200 méteres távolságon belül. A felügyelőség munkatársai összesen 31 helyet találtak, ahol jogellenesen reklámoztak alkoholt.

A felügyelőségek a dohánytermékek eladásával kapcsolatos jogszerűtlenségek miatt 345 esetben szabtak ki bírságot összességében közel 25 millió forint értékben. Az átlagos bírsági összeg 50 ezer és 100 ezer forint között volt. Alkohol tiltott kiszolgálása miatt 57 esetben szabtak ki bírságot, összességében 1 millió 870 ezer forint értékben. A jogellenesen elhelyezett reklámokért 119 üzletnek összesen 7 millió 355 ezer forintnyi bírságot kell fizetnie.

Fotó: Fábián Évi
Haverok, cigi, sör

Az összefoglaló szerint az alkohol kiszolgálásával kapcsolatban a felszolgálók és üzlettulajdonosok hiányos információkkal rendelkeznek. Legtöbbjüknek fogalma sincs arról, hogy egy 2002-es módosítás óta 18 év alattiakat tilos szeszes itallal kiszolgálni. Sokan még mindig azt hiszik, hogy 14 év az alsó korhatár.

A vizsgálat készítői megemlítik azt is, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás elterjedtségét jól mutatja egy, a fővárosi felügyelőség által készített felmérés. A 102 fővárosi középiskolára kiterjedő vizsgálat megállapította, hogy vannak olyan intézmények, ahol a diákok 90 százaléka dohányzik. Az alkoholfogyasztással kapcsolatban kiderült, hogy négy iskola kivételével mindenhol vannak olyan fiatalok, akik alkoholizálnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK