4,5 kilométer kolbász készült a kolbászfesztiválon

Vágólapra másolva!
Négy és fél kilométer kolbász, három tonna hús és 80 ezer vendég - ezek a vasárnap véget ért hetedik békéscsabai kolbászkészítő verseny legfontosabb számai. A szárazkolbászok vasárnapi versenyére 99 rúddal neveztek az indulók, de a szigorú zsűri csak 11 kolbászt talált elég jónak, így csak azok készítői indulhattak az utolsó megmérettetésen.
Vágólapra másolva!

A szárazkolbászok versenyével ért véget vasárnap a hetedik csabai kolbászfesztivál. Ambrus Zoltán, a fesztivál rendezője elmondta, hogy a versenyre 99 rúd kolbászt neveztek be és az előzetes zsűrizés után 11 kolbász került be a vasárnapi versenyre.

Ambrus a négynapos rendezvényről elmondta, hogy a legnagyobb érdeklődéssel kísért szombati kolbászkészítő versenyen három tonna hús felhasználásával, mintegy 4500 méter kolbászt készítettek a résztvevők. A versenyt egy háromtagú békéscsabai csapat nyerte, Fülöp Imre vezetésével.

Az idei fesztiválra a szervező szerint legkevesebb 80 ezer ember volt kíváncsi, még a szomszédos Gyula szállodáiban és panzióiban is ki kellett tenni a "megtelt táblát". Dékány András, a csabai kolbászt gyártó Csabahús Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a legnagyobb sikert az általuk gyártott "méteres kolbász" aratta, amelyből a négy nap alatt több mint egy kilométert adtak el.

"A csabai kolbászt Európa összes országába szállítjuk, sőt legutóbb még Kenyából is érkezett megrendelés a csabai csípősre" - mondta Dékány. A csabai kolbász jövőjéről kijelentette, hogy a gyár már levédette a nevet és a receptet, így várhatóan Magyarország EU-csatlakozását követően a csabai kolbász az egyike lesz az unióban is védettséget élvező hungarikumoknak.

A szárazkolbászok versenyében a békéscsabai Bacsa István nyert fődíjat.