Közel harmincezer ember körözés alatt

Egy kisebb várost is kitenne azoknak a száma, akiket valamilyen bűncselekmény miatt köröz a rendőrség. Jelenleg összesen huszonhétezer elfogatóparancs van érvényben, ám a rendőrség honlapján alig hatszáz látható. A körözöttek között több mint harminc gyilkos és sok száz rabló, zsaroló, garázda van, akik elvileg szabadon járnak-kelnek. A legrégebb óta (1948-tól) keresett személy jelenleg éppen százhuszadik évét taposná - írja a Magyar Hírlap.

Szőgyényi Zoltán alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság körözési alosztályának vezetője szerint tavaly összesen 43 007 személy körözését rendelték el Magyarországon. Jelenleg 33 ezer körözés van érvényben. Ebből 27 ezret valamilyen bűncselekmény vélt elkövetője ellen, a többit eltűnt személyek felkutatása céljából adták ki.

A 27 ezer közül azonban alig 600 található meg a rendőrség internetes honlapján. Ez főleg azért van így, mert a körözést elrendelő hatóság gyakran megtiltja a közzétételt - a nyomozás érdekei miatt. A rendőrségben általános vélekedés szerint a szökevények elfogásában még nem játszik komoly szerepet az így közzétett lista - írja a Magyar Hírlap.

A magyar rendőrség 15 200 embert keres bűncselekmények miatt, a többi körözés külföldiekre vonatkozik, akik adatait az Interpol juttatta el a hazai bűnüldözőknek. A legrégebbi elfogatóparancsot még 1948-ban adta ki a Budapesti Népbíróság. A háborús bűnök miatt keresett férfi most éppen 120 éves lenne, ám hamarosan lekerülhet a listáról, amint tisztázódik, hogy melyik hatóság tekinthető a népbíróság utódjának.

A lap szerint magyar elfogatóparancsok között 30 azonosított gyilkosé szerepel, az Interpol pedig több mint nyolcvan külföldi emberölés gyanúsítottjának vagy elkövetőjének az adatait juttata el ide, azt valószínűsítve, hogy felbukkannak Európa ezen részén.

A kapitányságvezetők úgy tapasztalják, hogy a nyomozásvezetők csak ritkán élnek az internet adta lehetőséggel, igaz a rendőrség zárt nyilvántartásban valamennyi körözött adata megtalálható, innen pillanatok alatt ellenőrizhető az igazoltatott személy - írja a Magyar Hírlap.