Kedvezménnyel sem vonzóbb a nyelvtanulás

Január elseje óta ugyan a nyelvtanfolyamok díjának harminc százaléka levonható az adóból, erről a lehetőségről azonban sokan csak a beiratkozáskor értesülnek. A tájékozatlanság miatt a nyelviskolák nem tapasztalták, hogy a kedvezmény hatására többen akarnának nyelvet tanulni - írja a Magyar Hírlap.

Egy év eleje óta érvényes jogszabály szerint a nyelvtanfolyamok díjának harminc százaléka, de legfeljebb 60 ezer forint  levonható a személyi jövedelemadóból.

Az Oktatási Minisztérium ugyan lépten-nyomon igyekszik fölhívni a céljaik szerint  nyelvtanulásra ösztönző kedvezményre, a lehetőség eddig nem kapott túl nagy nyilvánosságot - mondta a lapnak Medgyes Péter, a tárca helyettes államtitkára.

Hegyi Szilvia, a Babilon Nyelvstúdió vezető-tanára szerit a tanulók a beiratkozáskor hallanak először a lehetőségről. Légrádi Tamás, a Tudomány Nyelviskola ügyvezetője sem tapasztalta, hogy ez a kedvezmény fokozta volna a nyelvtanulási kedvet. "Akik egyébként is nyelvet akartak tanulni, és beiratkoztak egy tanfolyamra, azok örültek a lehetőségnek” - mondta. Egyes nyelviskolák ugyanakkor honlapjukon is hirdetik az adókedvezményt - írja a Magyar Hírlap.

A kedvezmény azonban csak a tanfolyam végén kiadott oklevéllel és a kiállított számlával együtt érvényes. Az adóigazolást a tanfolyam végén állítják ki. Ezzel lesz érvényesíthető a kedvezmény a következő év elején, melyet a nyelvtanuló házastársa, szülője, nagyszülője vagy testvére is igénybe vehet, ha őt tüntetik fel befizetőként. A törvény szerint minden akkreditált felnőttképzés díja adókedvezményben részesül.

A törvény hatvanezer forintban maximálja a kedvezményt, ám ebbe a számítógép-vásárlási (Sulinet expressz) adókedvezmény is beleszámít, így a két adókedvezmény együttesen nem lehet ennél az összegnél magasabb - mondták a lapnak a Pénzügyminisztériumban.

A kedvezmény csak akkreditált nyelvtanfolyamok után vehető igénybe - derül ki a Magyar Hírlap írásából.