Járványok, terrorakciók elhárítását gyakorolja az ország

Terrortámadások, járványok, közlekedési katasztrófák elhárítását gyakorolják az elkövetkezendő hetekben a megyei védelmi szervek. Heves megyében a száj- és körömfájás járványának megállítását modellezik majd, Veszprém környékén pedig a vegyipari cégek elleni szimulált terrortámadást próbálják elhárítani. Mindez a Védelem 2003 program keretében zajlik, amely mellett a honvédségen belül elindult az Acélos Akarat 2003 nevet viselő gyakorlat is.

Válságkezelési gyakorlatot tartanak csütörtökön és pénteken Heves megyében. A megyei védelmi iroda tájékoztatása szerint a következő szimulált válsághelyzet esetében szükséges intézkedéseket fogják elpróbálni: száj- és körömfájás járvány alakul ki egy helyi állattartó telepen és egyúttal fertőző betegség jelenik meg a megyei büntetés-végrehajtási intézetben. A gyakorlatban részt vevőknek (megyei védelmi bizottság, rendvédelmi szervezetek, katasztrófavédelem, állategészségügy stb.) számolniuk kell azzal is, hogy a feltételezett járványok elterjedése mögött esetleg terrorista szervezetek állnak.

A védelmi iroda közlése szerint a gyakorlat első napjának programja, hogy átbeszélik a tennivalókat. Pénteken már a gyakorlati intézkedésekre kerül a hangsúly: a válságkezelő csoport tagjai az állategészségügyi szakemberekkel együtt például ekkor látogatnak el a Sarudon található állattartó telepre, a szimulált száj- és körömfájás járvány helyszínére. Itt átveszik azokat az intézkedéseket, amelyeket akkor kellene alkalmazni, ha valódi járvány alakulna ki: az állatok átvizsgálását, a fertőzött példányok leölését és a telep lezárását.

A Heves megyei gyakorlat a Védelem 2003 elnevezésű program része, amely szeptember közepén indult. Dr. Patyi Sándor dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának főigazgatója az [origo]-nak elmondta: a program során azt gyakorolják, hogy a válsághelyzetek esetén hogyan kell együttműködniük a különféle szervezeteknek: többek között a honvédségnek, a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek vagy éppen a minisztériumoknak.

Patyi elmondása szerint a programban nem háborús konfliktusok megoldása szerepel, hanem - a NATO alapelveivel összhangban - olyan más válsághelyzetek elhárítása, mint például a terrorakciók, emberi, illetve állati járványok terjedése, informatikai támadások vagy közlekedési katasztrófák.

A Védelem 2003 programról szeptember 18-án tartottak először nyilvános tájékoztatót. A gyakorlat ténylegesen szeptember 26-án kezdődött el. Aznap reggel mintegy 3000 közalkalmazott és köztisztviselő kapott riasztást, hogy azonnal induljanak el munkahelyükre. Ott tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen válsághelyzettel állnak szemben. A krízis elhárítására munkacsoportok alakultak, amelyek javaslatokat dolgoztak ki.

Nagyjából ez történt meg október elsejéig. A munkacsoportok javaslatait ezt követően kormányzati szinten tárgyalják meg, és ott döntenek azok alkalmazásáról is. A mostani gyakorlat esetében ez azt jelenti, hogy csütörtökön összeül a honvédelmi miniszter vezetésével működő nemzetbiztonsági kabinet, és határoz a végrehajtás mikéntjéről.

A program törzsigazgatói posztját is betöltő Patyi elmondta: a nemzetbiztonsági kabinet ülése a riasztáshoz és a munkacsoportok működéséhez hasonlóan úgy zajlik majd, mintha valóban válsághelyzet fenyegetne.

A kormányzat döntése után kezdődik a feladatok végrehajtása, amiben minden megye részt vesz. Az egyes megyékre háruló feladatok típusa függ az adott térségek jellemzőitől is. Veszprém megyében például elsősorban a veszélyes üzemekkel kapcsolatos krízisekre koncentrálnak - tudtuk meg a megyei védelmi irodától. A térségben ugyanis két komolyabb vegyipari üzem is működik, amelyek célpontjai lehetnek egy esetleges terrorista támadásnak is. A gyakorlat részleteiről a megyei védelmi iroda október közepéig nem ad bővebb tájékoztatást.

Az október 20-ig tartó Védelem 2003 program legtöbb elemét ugyanúgy gyakorolják el, mintha valódi veszélyhehyzet fenyegetne, akadnak olyan mozzanatok is, amelyeket csak papíron modelleznek. Ilyen például az a speciális uszályhíd, amelyre közlekedési krízisek esetén lehet szükség. Patyi Sándor elmondása szerint ezt azért nem építik fel ténylegesen, mert egy ilyen létesítmény felemésztené a Védelem 2003 teljes, százmillió forintos költségvetését.

Pethő András