Feltűnően sok beteget fogadtak a kórházak

Feltűnően magas betegforgalmat számoltak el idén júliusban a kórházak és a rendelők. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számításai szerint, ha igaz az intézmények által elszámolt gipszelések száma, akkor minden ilyen beavatkozásra csak fél perc jutott. Az OEP ezért csak ellenőrzés után fizeti ki a forgalom után járó pénzt - írja a Népszabadság.

Kirívóan nagy betegforgalmat számolt el júliusban a kórházak harmada és a szakrendelők fele, ezért csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellenőrzése után juthatnak hozzá a forgalom után járó összesen egymilliárd forinthoz - írja a Népszabadság.

A lap szerint a hatályos elszámolási rendszer arra kényszeríti az egészségügyi intézményeket, hogy felpörgessék teljesítményüket, így gyakran el sem végzett beavatkozásokat számolnak el. Havonta viszont csak meghatározott összeget lehet szétosztani, ezért "túlpörgetők" miatt valamennyi intézmény kisebb összeghez jut, mint amennyi járna neki.

Az OEP számításai szerint egyes szakrendelők olyan mennyiségű gipszelést számoltak el a nyáron, hogy ha igazak az adatok, akkor egy-egy beteg törött végtagjának begipszelése fél percig sem tartott. Holott a legrutinosabb gipszelő is legalább hét percet dolgozik a betegen.

A visszaéléseket már kormányrendelet korlátozza, amelynek értelmében, ha a szolgáltatók havi teljesítménynövekedése az előző év azonos időszakában tapasztal adatokat egy bizonyos mértékben - kórházak esetében öt, szakrendelőknél a tíz százalékkal - meghaladja, az egészségbiztosító csak ellenőrzés után fizet - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK