Több tucat megközelíthetetlen település

Változó intenzitással szerda délután is országszerte esik a hó, és sok helyen szélvihar van, ami hóátfúvásokat okoz. A Balaton-felvidéken a szél eléri a 60-90 kilométeres óránkénti sebességet. Több megyében elakadtak a mentők és a buszok. Északkeleten helikopterek szállítottak több szülő nőt és vesebeteget. Több Borsod megyei településen iskolai szünetet rendeltek el. A MÁV több szerda délutáni járatát lemondta. Az autópályák vizesek, a főutak havasak és latyakosak, a mellékutakat mindenütt vastag hóréteg fedi.

A fővárosban továbbra is havazik, ezért újabb erőket vetettek be a hóeltakarításra, az éjszaka 1760 hómunkás és 110 munkagép dolgozott, reggel újabb hómunkásokat vettek fel. Mind délutánra, mind éjjelre további hómunkásokat keresnek. A BKV valamennyi járata reggel elindult, sűrítették a metrójáratokat.

Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A meteorológusok szerint napközben további havazás várható, és sok helyen hófúvás is kialakulhat. Éjszakára az ország keleti részében, valamit az Alföldön további 20 centiméteres friss hórétegre lehet számítani. Délen ónos eső várható, helyenként a szélerősség viharossá fokozódik. A szél csak csütörtökre gyengül, holnapra többfelé megszűnik a havazás is, jelentősebb javulás azonban csak a hét végére várható.

Szerdára több útszakasz járhatatlanná vált. A helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkritikusabb.

Heves

Heves megyében 33 órája szakadatlanul havazik, s egyre több útszakaszt kellett elzárni a forgalom elől. Autóval nem lehet közlekedni a Poroszlót Borsodivánkával, a Hevesvezekényt Kiskörével, a Tarnaszentmiklóst Kömlővel, illetve a Viszneket és Tarnaőssel összekötő utakon, járhatatlan a Besenyőtelek felől Kömlőre haladó, a Mezőszemere és Farmos közötti út. Ezeken az útszakaszokon több kilométer hosszúságban 50-60 centiméter magas hóátfúvások alakultak ki, ezért az utak mentén fekvő települések csak négy kerékmeghajtású teherautókkal, illetve terepjárókkal közelíthetők meg. A megye főútvonalainak burkolata havas, hókásás, a mellékutak pedig havasak, a Bükk és a Mátra hegyi szakaszai csak téli gumival felszerelt gépkocsival járhatóak.

Nógrád

Javult viszont a helyzet Nógrád megye útjain, délután már a mellékutakat tisztították a hókotrók. A Nógrád Volán minden járata közlekedik.

Borsod

Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Negyven települést zárt el a hó Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szerda kora délutánig. A megyében továbbra is intenzíven havazik, az erős északkeleti szél hótorlaszokat épít az utakon. A főközlekedési utak járhatók, kivéve a Miskolc és Sátoraljaújhely közötti 37-es számút. A bodrogközi és hegyközi utak teherautókkal nehezen, személygépkocsival pedig egyáltalán nem járhatók. Az erős szélben azonban alighogy sikerül egy-egy szakaszt járhatóvá tenni, máris kezdhetik újra a takarítást, mert az utakat ismét betemeti a hó. Miskolcon is lassú a közlekedés, a hólepel vastagsága elérte a 30 centimétert.

Sátoraljaújhely térségében, illetve a Bodrogközben nem lehet megközelíteni Vajdácskát, Felsőbereckit, Bodroghalmot, Karcsát, Pácint, Ricsét, Semjémt, Cigándot, Zemplénagárdot, Révleányvárt, Kenézlőt, Györgytarlót és Visst. Ugyancsak a hó fogságában van Abaújban Hejce, Hernádcéce, Sóstófalva, Boldogkőváralja, Boldogkőújfalu, Abaújalpár és Arka. A Csereháton öt községbe, Szalaszendre, Pusztaradványba, Hernádvécsére, Fájra és Litkára nem lehet bejutni. Súlyos a helyzet a dél-borsodi, valamint a bükkaljai térségben is, Tiszadorogma, Tiszabábolna, Ároktő, Gelej, Tiszakeszi, Tiszatarján, Nemesbikk, Kesznyéten, Girincs, Tiszalúc, Kisgyőr, Mocsolyás, Borsodgeszt, Kács és Tibolddaróc megközelíthetetlen közúton.

Az elzárt települések többségébe vonattal sem lehet eljutni. A Borsod Volán Rt. arról tájékoztatta az MTI-t hogy jelentős fennakadások vannak az autóbusz-közlekedésben is. Főként Miskolc, Kazincbarcika, Tiaszaújváros és Dél-Borsod térségében maradt ki eddig csaknem 100 járat, de jószerével valamennyi autóbusz átlagosan fél órás késéssel közlekedik. Tizenöt járat elindult ugyan, de nem tudott végighaladni a menetrend szerinti útvonalon. Több borsodi településen az igazgató és a helyi önkormányzat tanítási szünetet rendelt el.

A megyében több mentőautó is elakadt, a betegek kimentésében és kórházba szállításában közreműködik az Országos Mentőszolgálat miskolci helikoptere. Szerda déltől újabb helikopter segíti a borsodi mentőket, mivel a miskolci gép már nem győzte a munkát. Délutánra kiszabadították a hó fogságából a délelőtt bennrekedt mentőautókat, a betegeket a helikopterek szállították a miskolci kórházakba. Hernádnémetibe is helikoptert kértek egy szülő nőhöz, mert a mentőnek nem sikerült elérnie a települést. Ugyancsak sikerült a miskolci művese-állomásra bevinni azt a tucatnyi vesebeteget, akikkel még a délelőtti órákban akadtak el a mentőautók. Napnyugtáig a megye különböző pontjairól további négy dialízis kezelésre váró beteget szállítanak a helikopterek Miskolcra. A mentőtiszt beszámolt arról is, hogy délben az abaúji Göncre kértek helikopteres segítséget egy férfihoz, aki benzinnel lelocsolta és felgyújtotta magát. Tovább nehezíti a mentők munkáját, hogy megyeszerte egyre több helyről kérnek segítséget az utcákon, járdákon elesett, megcsúszott, fej- és végtagsérült emberekhez.

Szabolcs

A folyamatos havazás miatt szerda délre romlottak az útviszonyok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a hótorlaszok miatt általában nehezen járhatóvá váltak a mellékutak. Nem lehet a 38-as főút felől megközelíteni Bashalom községet. A nyírségi főutak havasak ugyan, de a folyamatos takarítás eredményeként viszonylag még jól lehet rajtuk közlekedni. A térségben a szél feltámadt, közepes erősségűvé vált, az eddig hullott 30-40 centiméteres hóból kisebb akadályokat épít különösen a északi és az északnyugati körzetben.

A legtöbb gond a Záhony-Nyíregyháza-Tiszavasvári vonaltól északra, főként Nagyhalász, Ibrány, Dombrád és Kisvárda környékén van, a közlekedés teljesen lelassult az ottani utakon. Az illetékes közlekedési társaságok tájékoztatása szerint Szabolcsban a vonatok és autóbuszok egyaránt késtek szerda délben. A Budapest-Debrecen felől Nyíregyházára érkező vasúti szerelvények 60-90 perccel lépték túl a menetidőt. Az autóbuszok Nyíregyháza-Kisvárda térségében késték a legtöbbet, 30-40 percet. Hókotró gázolt el a 38-as főúton Nyírteleknél szerda délelőtt egy gyalogost.

Hajdú-Bihar

Forrás: MTI
MTI fotó

Két főutat és egy mellékutat is lezárt a rendőrség Hajdú-Bihar megyében. A 42-es főutat Földes közelében kellett lezárni, mert ott egy veszélyes anyagokat szállító román kamion árokba csúszott. Nem járható a 33-as főút hajdú-bihari szakasza, illetve a Hajdúdorog-Hajdúvid közötti mellékút sem, hóátfúvások miatt. A Budapest felől érkező vonatok mintegy egy órát késnek, a keleti országrészből indulók még tudják tartani a menetidőt.

Csongrád

Csongrád megyében sem alakult ki nagyobb úttorlasz a hó miatt, a folyamatos takarításnak és az enyhe időnek köszönhetően a főutak hókásásak. A mellékutakat 8-10 centiméteres hó borítja.

Jász-Nagykun-Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megyében szerdára virradó éjszaka folyamatosan havazott, az utakra hullott 15-25 centiméteres hó rendkívül lelassította a közúti és vasúti közlekedést. Az északi-északkeleti, megerősödött szél azonban egyre több helyen, elsősorban a Jászságban okoz hóátfúvásokat. Ilyen szakaszokra az Újszász és Jászapáti közötti, valamint a Jászivány és a jászszentandrási bekötőutakon kell számítaniuk a közlekedőknek. A Jászladány és Tiszasüly közötti közút a szerda reggeli órákban egy 600-700 méteres szakasza hóátfúvás miatt járhatatlanná vált, a hó eltakarításán jelenleg is dolgoznak.

Veszprém

Veszprém megyében szerdán délutánra 16-ra emelkedett a hóakadályokkal elzárt utak száma. A hóesésé délutánra elállt, de viharos erejű lett a szél. A Balaton-felvidéken a szél eléri 60-90 kilométeres óránkénti sebességet. Napközben több autóbusz is a hó fogságába került, két busz is megrekedt a Vilonya-Peremarton-Berhida-Ősin keresztül vezető, járhatatlanná vált úton. A buszok utasai néhány száz métert gyalogoltak Peremartonig, s onnan egy kisegítő járat beszállította őket Veszprémbe. Délelőtt hóátfúvások miatt leállt a forgalom Csabrendek-Nemeskeresztúr, a Sümegprága-Bazsi, valamint a Veszprémgalsa-Zalameggyes közötti útszakasz is. A 8-as főút a hóátfúvások miatt nehezen, de járható, több mellékútvonalon viszont hóakadályok miatt leállt a forgalom.

A helyzet Tapolca és Sümeg térségében a legkritikusabb a szél viharos erejűre változott, s hiába tisztítanak meg a hóekék egy-egy szakaszt, a szél újra hóval teríti be az utat. Nem járható Pápa térségében a Ganna-Döbrönte-Pápakovácsi közötti útszakasz. Ajka térségében járhatatlan az Iszkáz-Kiscsősz-Csögle-Nagypirit közötti útszakasz. Szerdán délutánra hóakadályok miatt leállt a forgalom Devecser-Sümeg, Ötvös-Dabronc, Tét-Marcaltő, valamint Aszófő és Tótvázsony között is.

Dél-Dunántúl

Somogy megyében szerdára virradó éjszaka már csak Nagyatád térségében esett a hó, másutt a megerősödött északi szél miatt hóátfúvások alakultak ki. Egy kamion Kaposvár és Simonfa között éjszaka az árokba csúszott, egy másik teherautó Marcali külterületén járt hasonlóan szerdán kora reggel. A főútvonalak viszonylag jól, a mellékutak azonban csak nehezen járhatók a megyében.

A folyamatos havazás miatt jelentősen romlottak az útviszonyok szerda délutánra Tolna megyében, ahol a hóátfúvások és kidőlt fák is akadályozzák a közlekedést értesült. Járhatatlan a Tamási-Nagykónyi, a Pincehely-Tolnanémedi, valamint a Zomba-Bonyhád-Tevel szakasz. Szinte alig lehet közlekedni a Szekszárd-Fadd-Dunaszentgyörgy, a Lengyel-Kurd vonalakon, továbbá csak egy-egy sávon járható a 6-os főút Szekszárdról kivezető szakasza.

Vas megyében minden főútvonal jól járható, az utak sónedvesek, az alsóbb rendű utak azonban hókásásak, jégbordásak, csúszósak. A viharos erejű északi szél miatt hóátfúvások keletkezhetnek, megközelíthetetlen település azonban jelenleg nincs. Bács-Kiskun megye északi részén a hó vastagsága elérte a 30 centimétert szerda délelőttre. A megyében nincs megközelíthetetlen település, járhatatlan út, de az alsóbbrendű utak havasak, a főutak pedig a keréknyomokban latyakosak és hókásásak. A közútkezelő vállalatnak takarékoskodnia kell az utak síkosság-mentesítésére használt sóval, de egyelőre elégnek tűnik az első negyedévre beütemezett készlet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK