Újabb feljelentés a veszélyes hulladék-ügyben

Egy, az őszi választáson az MSZP és az SZDSZ által is támogatott önkormányzati képviselő cége szállította a galvániszapos hordókat abba a hajdúböszörményi családi házba, ahol később évekig tárolták a veszélyes hulladékot. Illés Zoltán és Kiss Attila fideszes parlamenti képviselők ezért feljelentették az önkormányzati politikust. Az egyelőre kérdéses, hogy a hordókból szivárgott-e nehézfém a talajba, és az is, hogy van-e összefüggés a környéken tapasztalt daganatos megbetegedések és a házban tárolt, januárban felfedezett galvániszap között.

Illés Zoltán, a Fidesz parlamenti képviselője az [origo]-nak elmondta, hogy szerinte Szabó Imre MSZP-s önkormányzati képviselő és cége azzal, hogy a nehézfémeket tartalmazó galvániszapos hordókat egy hajdúböszörményi családi házba szállította, bűncselekményt követett el. Illés Zoltán és Kiss Attila ezért  Polt Péter legfőbb ügyésznél tesznek feljelentést Szabó Imre ellen: gyanújuk szerint a vállakozó-politikus veszélyes hulladék illegális elhelyezése bűncselekményét követte el. Ez akár ötévi börtönnel is büntethető. Illés az MSZP Országos Elnökségének is levelet írt az ügyben: szerinte ki kellene zárni a pártból a válllakozót.

Szabó Imre, a hajdúböszörményi önkormányzat képviselője állítja: nem tagja az MSZP-nek és más pártnak sem, csak a Hajdúböszörmény Fejlődéséért Egyesületnek tagja. Az őszi választáson azonban az MSZP és az SZDSZ támogatásával került a testületbe.

A képviselő az [origo]-nak elismerte, hogy cége, a Ker-Trans Kft. vitte a hordókat a családi házba, a ház tulajdonosának megbízásából 1995 nyarán. Szabó állítja, személyesen nem vett részt a hordók szállításában. Elmondta, hogy a háztulajdonos korábban több csődbe jutott vállakozást is megvásárolt és a cégek megmaradt gépeit értékesítette. Az egyik ilyen felvásárlás során kerültek megbízója birtokába a hordók.

A Ker-Trans két héten keresztül szállította a családi házhoz a felvásárolt berendezéseket, a hordók csak egy kis részét tették ki a fuvarnak - mondja Szabó. A képviselő-vállalkozó állítja: nem nézték meg emberei a lezárt hordókat, de ez ekkor még nem is volt előírás. Szerinte csak egy 1996-os jogszabály rendelkezik arról, hogy a szállítónak meg kell győződnie arról, mit is visz egyik helyről a másikra. Szabó szerint ezért nem követett el semmilyen szabálytalanságot.

Kövér László Géza, Hajdúböszörmény szocialista alpolgármestere annak kapcsán, hogy Illés Zoltán és Kiss Attila fideszes képviselők a környéken tapasztalt daganatos megbetegedéseket is kapcsolatba hozták az engedély nélkül tárolt galvániszappal, az MTI-nek elmondta: szerinte a szakértői vélemények mindenben alátámasztották a korábbi vizsgálatok megállapításait, miszerint a  hordók nem okoztak környezetszennyezést.

A veszélyes anyagok közül a tároló helyen kívülre semmi nem került, azzal a lakosság nem érintkezhetett - mondta Kövér. Elmondta azt is, hogy a környéken vett talaj- és vízminták sehol nem mutattak a megengedett határérték feletti szennyezést. Ugyanakkor utalt arra, hogy egy környékbeli 40 méteres fúrt kút vizében nitrátot - találtak, amely rákkeltő hatású lehet a víz fogyasztása esetén, vagy ha azt fürdésre használják.

Az alpolgármester szerint ez viszont nincs összefüggésben a galvániszapos hordókkal, ugyanis a szennyezésről már csaknem két évtizede tudnak, éppen emiatt záratták le és nyilvánították fogyasztásra alkalmatlannak tavaly Hajdúböszörömény összes fúrt és ásott kútját.

A mérésekre az alpolgármester mellett Illés és Szabó is is hivatkozott az [origo]-nak, de Illés más eredményeket közölt, mint Kövér és Szabó. E szerint több rákkeltő anyag - szén-tetraklorid, tetraklór etilén - valamint nehézfémek is találhatóak hátárérték feletti mennyiségben a környéken. Az anyagok nagy része viszont biztosan nem a családi házból szivárogot a talajba - mondja a fideszes politikus.

Illés mellett a Greenpeace sem ért egyet azzal a véleménnyel, hogy minden rendben van a környéken - a víz nitrártartalmát leszámítva. Ezért a környezetvédő szervezet is feljelentést tett korábban az ügyészségen, ismertelen tettes ellen környezetkárosítás miatt. A hajdúböszörményi önkormányzat pedig egy vizsgálóbizottságot állított fel az ügy körülményeinek kivizsgálására.

A veszélyeshulladék-tárolóra úgy derült fény idén januárban, hogy a szomszédban lakók észrevették, hogy a már régen lakatlanul álló házból fémhordókat készülnek elszállítani, és ezt bejelentették az önkormányzatnál. A hivatal képviselői leállították a szállítást, mert a szállító cég nem mutatta be a hivatalos papírokat.

A 174 hordóban összesen 26 tonna galvániszapot, 7 hordóban pedig összesen 1 tonna transzformátorolajat találtak. Az anyagok közül több rákkeltő hatású lehet, a nehézfémek (mint a higany vagy a kadmium) pedig mérgező hatásúak - az emberi szervezetben felhalmozódnak, és sejtméregként hatnak.

A környéken élők attól tartanak, hogy ezek a veszélyes anyagok okoztak több esetben rákos megbetegedéseket. Többek között egy 3 éves kisfiúnál diagnosztizáltak nemrégiben daganatos megbetegedést. Az eddigi hatósági vizsgálatok azonban nem támasztották alá, hogy a veszélyes hulladék és a megbetegedések között összefüggés lenne.

KAPCSOLÓDÓ CIKK