Lépfenével riogatnak Kaposvárott

Kaposvár tiszti főorvosa levélben szólított fel 78 háziorvost, hogy készüljenek fel egy esetleges lépfenefertőzésre. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint azonban indokolatlan volt a kaposvári tiszti főorvos lépése, ezért fegyelmit indítanak ellene.

A kaposvári tiszti főorvos levelet küldött 78 háziorvosnak, hogy készüljenek fel egy esetleges lépfenefertőzésre, frissítsék fel tudásukat a betegségről. A kaposvári tiszti főorvos feltehetően attól tart, hogy a körzetében megnőtt a lépfenefertőzés veszélye miután a taszári bázisra folyamatosan érkeznek kiképzésre az iraki önkéntesek. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint nem kell tartani lépfeneveszélytől, indokolatlan volt a levelek szétküldése, ezért a kaposvári tiszti főorvos ellen fegyelmit indítanak.

A leveleket kifogásolta Somogy megye védelmi bizottságának elnöke is, a főorvos velük sem egyeztetett a levélről. A bizottság nem kapott információt arról, hogy a térségben bármilyen veszélyhelyzet lenne. "Hasonló felesleges hangulatkeltésre már volt példa, amikor a helyi intézmények nem létező vészhelyzetek kezelésére kaptak útmutatót" - mondta a Népszabadságnak Gyenesei István, a Somogy megyei védelmi bizottság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKK