Lánctalpasok mentik a hóban rekedt autósokat

Negyvenkilenc települést nem lehetett megközelíteni szerda este a hótorlaszok miatt. Több megyében leállították a kamionforgalmat. Borsodban és Nyíregyházán csütörtökön és pénteken nem kell iskolába menni. A helyzet Borsod, Heves és Szabolcs megyében a legkritikusabb, de járhatatlan utak vannak Veszprém és Hajdú-Bihar megyében is. A hó az egész országban esik, sok helyen szélvihar van, ami hóátfúvásokat okoz. Kénytelen volt törölni néhány járatát a MÁV és több Volán-társaság is.

A fővárosban továbbra is havazik, éjszakára hómunkásokat keresnek. A BKV valamennyi járata közlekedik, de a hegyi járatok nem mindig jutnak el a végállomásig. Sűrítették a metrójáratokat. Budapesten folyamatosan tisztítják a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, azok azonban a feltámadó szél hatására sok helyütt már havasak, hókásásak. A mellékutcák havasak, nagyon csúszósak.

Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Több mint száz személyautó és tehergépkocsi akadt el a hóakadályok miatt szerda kora este Pest megyében a Budakeszi és Budaörs közötti úton, valamint a Tinnye és Perbál közötti útszakaszon; a forgalmat a rendőrség Budapest irányába tereli.

A meteorológusok szerint további havazás várható, és sok helyen hófúvás is kialakulhat. Éjszakára az ország keleti részében, valamit az Alföldön további 20 centiméteres friss hórétegre lehet számítani. Délen ónos eső várható, helyenként a szélerősség viharossá fokozódik. A szél csak csütörtökre gyengül, holnapra többfelé megszűnik a havazás is, jelentősebb javulás azonban csak a hét végére várható.

Szerdára több útszakasz járhatatlanná vált. A helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkritikusabb, de járhatatlan utak vannak Veszprém, Hajdú-Bihar megyében is.

Az oktatási miniszter a megyei főjegyző kezdeményezésére szerda délután Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Nyíregyháza nevelési-oktatási intézményeiben csütörtökre és péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendelt el. A kollégiumok sem engedik haza a gyerekeket és gondoskodnak az ellátásukról.

Hóekézéssel próbálják meg fenntartani a vasúti közlekedést a MÁV több vonalán. A vasúttársaság járatai nem tudnak közlekedni a Nyíregyháza - Nyíradony és a Nyíregyháza - Herminatanya - Balsa, illetve a dombrádi vonalon. Nem közlekedteti a MÁV a csütörtök hajnalban Tiszalökről 4 óra 33-kor induló InterPici szerelvényeket, valamint a Nyíregyháza - Vásárosnamény között a csütörtök hajnalban 4 óra 45-kor induló InterPici vonatot. Nem tudnak közlekedni szerda éjfélig a Bz motorvonatokat pótló autóbuszok a Dunántúlon Lepsény és Dombóvár, Tamási és Pincehely között, mert a rendőrség lezárta a közutakat.

Heves

Megközelíthetetlené vált Heves megyében Kömlő és Tiszanána. A megye déli részén 9 másik útszakasz is járhatatlan. Leállt a közlekedés a Verpelétet Kisnánával összekötő úton is. A vasútvonalakon 45-60 perces késessel kell számolni. Tarnamérán a helyi rendőrőrs munkatársai terepjárón juttatták el az orvost az egyik beteghez, és ugyancsak rendőrségi terepjáró szállított el egy beteg kisgyermeket Tarnadobról Boconádra.

Borsod

Negyvenkettőre emelkedett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hó fogságába került, a közúti közlekedés számára megközelíthetetlen települések száma. Az erős észak-keleti szél további hótorlaszokat épít, így a megyében már 61 út járhatatlan. Kötelezővé tették Miskolc területén a nehéz teherautók számára a hólánc használatát.

Sátoraljaújhely, a Bodrogköz és Hegyköz térségében Vajdácska, Felsőberecki, Bodroghalom Karcsa, Pácin, Semjén, Ricse, Cigánd, Zemplénagárd, Révleányvár, Kenézlő, Györgytarló, Viss települések vannak elzárva a külvilágtól. A Hernád völgyében Hejcére, Hernádcécére, Sóstófalvára, Boldogkőváraljára, Boldogkőújfaluba, Abaújalpárra és Arkára nem lehet közúton sem be-, sem kijutni. A Csereháton megközelíthetetlen Szalaszend, Pusztaradvány, Hernádvécse, Fáj, Litka és Szemere. Igen súlyos a helyzet Dél-Borsodban és a Bükkalján, ahol Tiszadorogma, Tiszabábolna, Ároktő, Gelej, Tiszakeszi, Tiszatarján, Nemesbikk, Kesznyéten, Girincs, Tiszalúc, Kisgyőr, Mocsolyás, Borsodgeszt, Kács és Tibolddaróc lakói kerültek a hó fogságába. A dél-borsodi utak utak a 3-as és 35-ös kivételével járhatatlanok, így például az egyik legforgalmasabb úton Miskolc és Harsány között is hótorlaszok akadályozzák a forgalmat, és igen nehezen járható a 3-as út Emőd és Vatta közötti szakasza.

Forrás: MTI
MTI fotó

Az elzárt települések többségébe vonattal sem lehet eljutni. A Borsod Volán Rt. arról tájékoztatta az MTI-t hogy jelentős fennakadások vannak az autóbusz-közlekedésben is. Főként Miskolc, Kazincbarcika, Tiaszaújváros és Dél-Borsod térségében maradt ki eddig csaknem 100 járat, de jószerével valamennyi autóbusz átlagosan fél órás késéssel közlekedik. Tizenöt járat elindult ugyan, de nem tudott végighaladni a menetrend szerinti útvonalon. Több borsodi településen az igazgató és a helyi önkormányzat tanítási szünetet rendelt el.

A megyében több mentőautó is elakadt, a betegek kimentésében és kórházba szállításában közreműködik az Országos Mentőszolgálat miskolci helikoptere. Szerda déltől újabb helikopter segíti a borsodi mentőket, mivel a miskolci gép már nem győzte a munkát. Délutánra kiszabadították a hó fogságából a délelőtt bennrekedt mentőautókat, a betegeket a helikopterek szállították a miskolci kórházakba. Hernádnémetibe is helikoptert kértek egy szülő nőhöz, mert a mentőnek nem sikerült elérnie a települést. Ugyancsak sikerült a miskolci művese-állomásra bevinni azt a tucatnyi vesebeteget, akikkel még a délelőtti órákban akadtak el a mentőautók. Napnyugtáig a megye különböző pontjairól további négy dialízis kezelésre váró beteget szállítanak a helikopterek Miskolcra. A mentőtiszt beszámolt arról is, hogy délben az abaúji Göncre kértek helikopteres segítséget egy férfihoz, aki benzinnel lelocsolta és felgyújtotta magát. Tovább nehezíti a mentők munkáját, hogy megyeszerte egyre több helyről kérnek segítséget az utcákon, járdákon elesett, megcsúszott, fej- és végtagsérült emberekhez.

Szabolcs

Azonnali hatállyal leállították a Nyírségben a kamion- és nyergesvontató-forgalmat. A járműveket a rendőrök parkolóhelyekre irányítják, és egyelőre nem engedik onnan tovább indulni azokat. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védelmi bizottság kezdeményezi a szabolcsi magyar-román és magyar-ukrán határátkelőhelyek ideiglenes lezárását. Járhatatlanná vált az Újfehértó és Hajdúnánás, valamint a Nyíregyháza és Balmazújváros közötti út, valamint számos kis település, vagy tanya bekötőútja. Részleges határzár van érvényben Záhonynál. A magyar-ukrán határállomáson a teherforgalom szünetel, a személyforgalom azonban zavartalan.

Forrás: MTI
MTI fotó

A bizottság elrendelte továbbá, hogy a honvédség indítsa útnak speciális járműveit - a 36-os főút Nyíregyháza és Tiszavasvári közötti, a 38-as főút Nyíregyháza és Rakamaz közötti szakaszán, illetve a Nyíregyháza és Kálmánháza közötti úton - az egyméteres hótorlaszokban rekedt autósok és járműveik kimentésére. A lánctalpas és kétéltű teherautók egy órán belül eljutnak az úton rekedt emberekhez és kimentik őket. Nyíregyházán melegedőt és szálláshelyet rendezett be fogadásukra.

A bizottság elfogadta a rendőrségnek azt a javaslatát is, hogy amennyiben szerda este a 36-os és a 38-as főutat sikerül járhatóvá tenni, akkor egyirányúsítsák a közlekedést Nyíregyháza és Tiszavasvári, illetve Nyíregyháza és Rakamaz között, és váltakozva engedjék a két irányból a járműveket a főútra.

Hókotró gázolt el a 38-as főúton Nyírteleknél szerda délelőtt egy gyalogost.

Hajdú-Bihar

Egyre kritikusabb a helyzet Hajdú-Bihar megye északi térségében is. A két nap alatt 45 centiméteresre dagadt hómennyiség fennakadást okozott a mentők közlekedésében. Debrecen peremterületein gyakorlatilag teljesen járhatatlanok az utak, ott a terepjáró mentőautók sem tudnak közlekedni. Műszaki mentéshez öt, fakidőléshez tizenegy alkalommal riasztották a tűzoltókat. Hóátfúvás miatt járhatatlan a Nyíregyháza-Nyíradony közötti vasútvonal és ugyancsak szünetel a közlekedés a Nyíregyháza-Dombrád közötti keskeny nyomvonalú pályán. A megyében 60-70 percet késnek a vonatok.

Csongrád

Csongrád megyében sem alakult ki nagyobb úttorlasz a hó miatt, a folyamatos takarításnak és az enyhe időnek köszönhetően a főutak hókásásak. A mellékutakat 8-10 centiméteres hó borítja. Megsérült egy gyermeket váró nő, amikor egy kamion és két személygépkocsi ütközött a 43-as úton, Klárafalván. Egy Trabant balra akart fordulni az útról, ezért fékezett. A mögötte haladó Opel meg tudott állni, de a következő jármű, egy kamion fékezés közben megcsúszott, s átsodorta az Opelt a szembe sávba. A szemből érkező SAAB személygépkocsi, amelyben az állapotos nő is ült, nem tudta kikerülni az Opelt és összeütköztek. A kismamát az elsődleges megállapítás szerint könnyű sérüléssel szállították kórházba.

Jász-Nagykun-Szolnok

Forrás: MTI

Jász-Nagykun-Szolnok megyében szerdára virradó éjszaka folyamatosan havazott, az utakra hullott 15-25 centiméteres hó rendkívül lelassította a közúti és vasúti közlekedést. Az északi-északkeleti, megerősödött szél azonban egyre több helyen, elsősorban a Jászságban okoz hóátfúvásokat. Ilyen szakaszokra az Újszász és Jászapáti közötti, valamint a Jászivány és a jászszentandrási bekötőutakon kell számítaniuk a közlekedőknek. A Jászladány és Tiszasüly közötti közút a szerda reggeli órákban egy 600-700 méteres szakasza hóátfúvás miatt járhatatlanná vált, a hó eltakarításán jelenleg is dolgoznak.

Veszprém

Veszprém megyében szerdán késő délutánra már húszra emelkedett az elzárt utak száma, a viharos szél sorban emeli a hóakadályokat. Három útszakaszra - Vilonya-Berhida, Veszprém-Tapolca és Balatonakarattya-Balatonfőkajár - sötétedéskor kitették a lezárva táblát. A hókotró gépeket este 8 órakor leállítják, s majd csak csütörtökön hajnali 3 órakor kezdik újra a hótorlaszok áttörését. A gépkezelők teljesen kimerültek.

A megye egyes helyein a szélvihar a 60-80 kilométer órás sebességet is eléri. A megyében Tapolca és Sümeg térségében a legkritikusabb a helyzet, de késő délutánra már járhatatlanná vált például a forgalmas balatoni főút is, Balatonkenese és Balatonfűzfő között. A megye három városa között - Sümeg, Tapolca és Devecser - lényegében megszűnt a járműforgalom. De Sümegről nem lehet eljutni Keszthelyre sem.

Nem érhető el járművel Csögle, Iszkáz, Kiscsősz, Nagypirit, Adorjánháza, Ötvös, Ukk, Gógánfa, Hetyefő, Zalameggyes, Veszprémgalsa. Pápa térségében is járhatatlan több útvonal: délután lezárták már a Pápa és Sárvár közötti utat, de hóakadályokkal van tele a Ganna-Döbrönte, a Pápa-Kenyeri és a Tét-Marcaltő közötti útvonal is. Az ügyeletes szerint a hóátfúvások miatt nehezen járható a megyét átszelő 8-as számú főút is.

Komárom

Két útszakasz vált járhatatlanná Komárom-Esztergom megyében, s emiatt szerda este lezárták az Ács-Bana, valamint a Nagyigmánd-Tárkány közötti utakat. Az érintett települések mindegyikére kerülő úton el lehet jutni.

Dél-Dunántúl

Esik a hó Fejér megyében, és óránként 50-60 kilométeres szél hordja a havat; öt utat már lezártak, s nagy valószínűséggel újabbak feladására kényszerül a közútkezelő kht. A főútvonalak havasak, de járhatók. A mellékútvonalak havasak, személygépkocsival nehezen lehet közlekedni. Járhatatlanná vált a Mezőfalva- Sárbogárd, a Sárkeresztúr-Adony, az Iszkaszentgyörgy- Székesfehérvár, Zámoly-Székesfehérvár, valamint a Magyaralmás-Fehérvárcsurgó közötti útszakasz. Elzárt település nincs a megyében, valamennyi helység legalább egy útról megközelíthető. Kamionstopot rendelt el az M7-es és az M1-es autópálya kivételével Fejér megye valamennyi útjára szerdán 17.30-tól a megyei védelmi bizottság.

Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Somogy megyében szerdára virradó éjszaka már csak Nagyatád térségében esett a hó, másutt a megerősödött északi szél miatt hóátfúvások alakultak ki. Egy kamion Kaposvár és Simonfa között éjszaka az árokba csúszott, egy másik teherautó Marcali külterületén járt hasonlóan szerdán kora reggel. A főútvonalak viszonylag jól, a mellékutak azonban csak nehezen járhatók a megyében.

A folyamatos havazás miatt jelentősen romlottak az útviszonyok szerda délutánra Tolna megyében, ahol a hóátfúvások és kidőlt fák is akadályozzák a közlekedést értesült. Járhatatlan a Tamási-Nagykónyi, a Pincehely-Tolnanémedi, valamint a Zomba-Bonyhád-Tevel szakasz. Szinte alig lehet közlekedni a Szekszárd-Fadd-Dunaszentgyörgy, a Lengyel-Kurd vonalakon, továbbá csak egy-egy sávon járható a 6-os főút Szekszárdról kivezető szakasza.

Vas megyében minden főútvonal jól járható, az utak sónedvesek, az alsóbb rendű utak azonban hókásásak, jégbordásak, csúszósak. A viharos erejű északi szél miatt hóátfúvások keletkezhetnek, megközelíthetetlen település azonban jelenleg nincs. Bács-Kiskun megye északi részén a hó vastagsága elérte a 30 centimétert szerda délelőttre. A megyében nincs megközelíthetetlen település, járhatatlan út, de az alsóbbrendű utak havasak, a főutak pedig a keréknyomokban latyakosak és hókásásak. A közútkezelő vállalatnak takarékoskodnia kell az utak síkosság-mentesítésére használt sóval, de egyelőre elégnek tűnik az első negyedévre beütemezett készlet.

Három dél-zalai község szerdán este 7 óra körül még megközelíthetetlen volt a bekötőutakat borító, kiterjed hófuvatok miatt. Orosztony, Kerecseny és Börzönce került az óránként 45-50 kilométererősségű szél hordta porhó fogságába. Várhatóan az esti órákban megtisztítják a bekötő utakat.

Csütörtökreggel hat órakor a belügyminiszter vezetésével összeül a kormányzati védelmi bizottság, amely áttekinti az intenzív havazás miatt kialakult helyzetet, és dönt a további szükséges intézkedésekről. A közlekedési tárcánál a koordináló testület éjjel is ügyeletet tart.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK