Egyre több út járhatatlan

2003.02.05. 11:20

Országszerte esik a hó és a felerősödő szél gyakran hóátfúvásokat okoz. Több megyében elakadtak a mentők és a buszok. A Jászságban, Hevesben és Veszprém megyében több út járhatatlan. A BKV minden járata rendben elindult, de késések előfordulhatnak. Szabolcsban halálra gázolt egy autóból kiszálló embert egy hókotró. Jégtelenítési munkálatok miatt 10-15 perces késéssel indulnak a repülőgépek a Ferihegyi repülőtérről.

 

Forrás: ORIGO

A fővárosban továbbra is havazik, ezért újabb erőket vetettek be a hóeltakarításra, az éjszaka 1760 hómunkás és 110 munkagép dolgozott, reggel újabb hómunkásokat vettek fel, és a közterület fenntartó szakemberei azzal számolnak, hogy a délutáni műszakban is sok száz hómunkásra lesz szükség. A külső kerületekben számítani kell síkos szakaszokra is. A BKV valamennyi járata reggel elindult. Feltehetően sokan otthon hagyják személygépkocsijukat, ezért sűrítették a metrójáratokat. 

Nyolc útszakasz járhatatlanná vált szerda reggelre Heves megye déli részén, Heves körzetében, az immár 28 órája tartó havazás, az erős szél és a kialakult hóátfúvások miatt. Személygépkocsival járhatatlanok a Poroszlót Borsodivánkával összekötő 3301-es, a Hevesvezekényt Kiskörével összekötő 3209-es, a Tarnaszentmiklós és Kömlő közötti 3211-es, a Visznek és Tarnaős közötti 3205-ös, a Besenyőtelek felől Kömlőre haladó 3212-es, a Mezőszemere és Farmos közötti 33102-es utak, valamint a 33101-es mezőtárkányi és a 32113-as átányi bekötő utak. Ezeken az útszakaszokon több kilométer hosszúságban 50-60 centiméter magas hóátfúvások alakultak ki, ezért az utak mentén fekvő települések csak négy kerékmeghajtású teherautókkal, illetve terepjárókkal közelíthetők meg. A megye főútvonalainak burkolata havas, hókásás, a mellékutak pedig havasak, a Bükk és a Mátra hegyi szakaszai csak téli gumival felszerelt gépkocsival járhatóak.

Csongrád megyében folyamatos havazás, helyenként ónos eső és hódara lassítja a közlekedést szerdán délelőtt, a főutakon egyre vastagabb a hókása, a mellékutak havasak. Az utakat folyamatosan takarítják, a délelőtti órákban nem volt járhatatlan út a megyében. A meteorológiai előrejelzés szerint a délelőtt még gyenge szél a későbbiekben megerősödik, de a szakemberek szerint nem kell jelentősebb hófúvásokra számítani, mert az olvadó hó nehéz.

Az intenzív havazás és a hófúvások miatt egyre kritikusabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Elsősorban Dél-Borsodban, a Taktaközben, a Hernád völgyében és a Bodrogközben súlyos a helyzet, egyre több út válik járhatatlanná. Az élelmiszert szállító járművek valamennyi településre bejutottak, a falvak és községek ellátása egyelőre biztosított. A megyében több mentőautó is elakadt , a betegek kimentésében és kórházba szállításában közreműködik az Országos Mentőszolgálat miskolci helikoptere.

Hókotró gázolt el a 38-as főúton Nyírteleknél szerda délelőtt egy gyalogost. Egyelőre nincs információ a sérült állapotáról. A rendőrség dolgát nehezíti, hogy az erős havazás miatt nehezen lehet megközelíteni a baleset helyszínét. A 36-os út Nyíregyháza Szélsőbokori úttól Tiszavasváriig van lezárva, mivel egy teherautó keresztbe fordult az úton.  A 38-as út a Nyíregyháza MOL kúttól Rakamazig van lezárva a hóátfúvások miatt és mivel keresztbe fordult az úton egy kamion.

Veszprém megyében több autóbusz is a hó fogságába került szerda délelőtt. Két busz is megrekedt a Vilonya-Peremarton-Berhida-Ősin keresztül vezető, járhatatlanná vált úton. A buszok utasai néhány száz métert gyalogoltak Peremartonig, s onnan egy kisegítő járat beszállította őket Veszprémbe. Hóátfúvások miatt leállt a forgalom  Csabrendek-Nemeskeresztúr, a Sümegprága-Bazsi, valamint a Veszprémgalsa-Zalameggyes közötti útszakasz is. A 8-as főút a hóátfúvások miatt nehezen, de járható, több mellékútvonalon viszont hóakadályok miatt leállt a forgalom. A helyzet Tapolca és Sümeg térségében a legkritikusabb: nem járható a Sümeg és Keszthely közötti út, s hóakadályok zárják el a forgalom elől az Ukk-Gógánfa-Hetyefő közötti útszakaszt is. Nem járható Pápa térségében a Ganna-Döbrönte-Pápakovácsi közötti útszakasz. Ajka térségében járhatatlan az Iszkáz-Kiscsősz-Csögle-Nagypirit közötti útszakasz. Néhány buszjárat kimaradt, a közlekedő járatoknál pedig a félórás késés sem ritka. A megye útjain 46 hótoló, hómaró gép dolgozik.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében szerdára virradó éjszaka folyamatosan havazott, az utakra hullott 15-25 centiméteres hó rendkívül lelassította a közúti és vasúti közlekedést. Az északi-északkeleti, megerősödött szél azonban egyre több helyen, elsősorban a Jászságban okoz hóátfúvásokat. Ilyen szakaszokra az Újszász és Jászapáti közötti, valamint a Jászivány és a jászszentandrási bekötőutakon kell számítaniuk a közlekedőknek. A Jászladány és Tiszasüly közötti közút a szerda reggeli órákban egy 600-700 méteres szakasza hóátfúvás miatt járhatatlanná vált, a hó eltakarításán jelenleg is dolgoznak.     

Hajdú-Bihar megyében egész éjjel havazott, ennek ellenére valamennyi út járható. A megyében 20-30 centiméter hó esett. A Budapest felől érkező vonatok mintegy egy órát késnek, a keleti országrészből indulók még tudják tartani a menetidőt.

Somogy megyében szerdára virradó éjszaka már csak Nagyatád térségében esett a hó, másutt a megerősödött északi szél miatt hóátfúvások alakultak ki, és kidőlt fáktól kellett megtisztítani, felszabadítani az utat. Egy kamion Kaposvár és Simonfa között éjszaka az árokba csúszott, egy másik teherautó Marcali külterületén járt hasonlóan szerdán kora reggel. A főútvonalak viszonylag jól, a mellékutak azonban csak nehezen járhatók a megyében.

Vas megyében minden főútvonal jól járható, az utak sónedvesek, az alsóbb rendű utak azonban hókásásak, jégbordásak, csúszósak. A viharos erejű északi szél miatt hóátfúvások keletkezhetnek, megközelíthetetlen település azonban jelenleg nincs. Főleg a megye déli részén, Sárvár környékén és az Őrségben hullott nagyobb mennyiségű, 10-12 centiméter hó. Jánosháza és Celldömölk térségében, valamint Körmendtől délre néhány alsóbb rendű úton gyakoriak a hóátfúvások, 60 kilométer óránkénti sebességű széllökések is nehezítik a közlekedést. A megyében a közútkezelő 38 gépe takarítja folyamatosan az utakat.

Bács-Kiskun megye északi részén a hó vastagsága elérte a 30 centimétert szerda délelőttre. A megyében ugyan éjfélkor elállt a havazás, de néhány órás szünet után ismét esni kezdett a hó. A megyében jelenleg nincs megközelíthetetlen település, járhatatlan út, de az alsóbbrendű utak havasak, a főutak pedig a keréknyomokban latyakosak és hókásásak. A közutakon most is 25 munkagép dolgozik, és mivel a szél élénkül, valószínűleg a hóátfúvások adják majd a legtöbb munkát.

Kutyaszánnal is készültségben állnak a speciális mentők emberei és orvosai, hogy szükség esetén a megközelíthetetlen helyeken lakó, vagy különleges körülmények között bajba jutott emberek segítségére siessenek. A Miskolci Speciális Mentők három terepjárója és két orvosa áll az országos havazás miatt állandó készenlétben. A mentők segítségét akkor kérik, amikor az orvosi ügyeletek és mentőautók nem tudtak eljutni a betegekhez.

Az egész országban az egyre lassuló közlekedés miatt a mentők elsősorban a sürgős ellátásra szorulókat szállítják, s a betegeket a különböző vizsgálatokra csak jelentős késéssel tudják eljuttatni, vagy elhalasztják az utat. A biztonságos  és gyors szállítás érdekében a mentőautók mind a négy évszakra alkalmas gumikkal közlekednek, illetve hólánccal vannak ellátva. A havazás miatt a szolgálat üzembe állította 70, négykerék-meghajtású mentőautóját is, és ha az időjárási körülmények javulnak, akkor szükség esetén a légi mentést is igénybe kívánják venni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK