A KRESZ módosításával lehetne kötelező a téli gumi

A rendőrség közlekedési szakemberei és az Autóklub is támogatná a téli gumi általános bevezetését, melyhez a KRESZ-t kellene módosítani. Ugyanakkor a KRESZ szabályaival, módosításával foglalkozó szakemberek nem tervezik a téli gumi kötelezővé tételét.

A rendőrség közlekedési szakemberei indokoltnak tartanák, és elviekben támogatnának egy olyan KRESZ-módosítási javaslatot, amely bizonyos időszakban kötelezővé tenné a téli gumik használatát. Óberling József alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának helyettes vezetője a Magyar Hírlapnak elmondta: a téli gumi plusz hét foknál alacsonyabb hőmérsékleten száraz útfelületen is jobban tapad, mint a nyári. Egyelőre azonban semmilyen statisztikában nem szerepel, hogy a balesetet okozó vezetők járművei milyen arányban voltak téli gumikkal felszerelve.

Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke szerint az autóklubnak pártolnia kell a téli gumi általános bevezetését, ezért egyetért azzal, hogy ehhez akár módosítsák a KRESZ-szabályokat is.

Az árufuvarozók 5-10, míg a személyszállítók maximum 40 százaléka használ téli gumit - mondta a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének a főtitkára. Peredi Péter közölte: mindössze az idegenforgalomban dolgozóknál gyakoribb a téli gumi használata. Annak, hogy a közeljövőben kötelezővé tennék a téli gumi használatát, a főtitkár szerint nincs semmilyen reális esélye.

A Volán vidéki buszjáratainak a többsége sincsen felszerelve téli készlettel, de a hegyi utakon közlekedőket ellátják téli gumival.

A lakosság anyagi helyzete miatt aligha reális a téli gumi kötelezővé tétele - mondta az Allianz Hungaria kommunikációs igazgatója. Sipos József amúgy is meglehetősen problémásnak tartaná a bizonyítási eljárást a balesetet követően, szerinte mind a biztosítók, mind az ügyfelek számára rengeteg bonyodalmat okozna a gumi meglétének vagy hiányának alátámasztása.

A márkától függően 8-23 ezer forintba kerül egy-egy téli gumi - felni és szerelés nélkül. A gumiszervizek többségében darabját 1000, illetve 1500 forintért szerelik fel és centrírozzák.

KAPCSOLÓDÓ CIKK