Változtatást sürgetnek az SZDSZ-esek

Az [origo] által megkérdezett szabad demokrata politikusok szinte kivétel nélkül úgy látják, hogy radikális változtatásokra van szükség ahhoz, hogy az SZDSZ növelni tudja népszerűségét és szavazóbázisát. Az ehhez vezető utat azonban már különbözőképpen látják: van, aki személyi változást sürget a párt élén, mások az alapszervezetek erősítésében látják a kiutat. A többség azonban nem az elnöki posztért jelöltként indulni szándékozó Bauer Tamás vezetésével képzeli el a jövőt. Eltérő szerepet képzelnek el ugyanakkor a jelenlegi pártelnöknek, Kuncze Gábornak is.

Forrás: --Bauer Tamás, aki a 2002-es országgyűlési választásokon nem jutott mandátumhoz, szombaton a párt országos tanácsának ülésén bejelentette, hogy szívesen indulna az elnöki tisztségért a márciusi tisztújító kongresszuson. Szerinte ugyanis másfajta politizálásra van szükség. Bauer szerint a párt jelenlegi működésével az a legnagyobb probléma, hogy nem képviselik elég markánsan az SZDSZ liberális elveit, így a választópolgárok nem tudják, miért kellene pont a szabad demokratákra szavazni.

"Én a koalíció híve vagyok. Ez azonban csak akkor sikeres, ha a két párt álláspontját egyeztetik, és nem akkor, ha a kisebbik beolvad" - mondta az [origo]-nak Bauer, aki szerint jelenleg ez történik pártjával: beolvad az MSZP-be. Az elmúlt hét hónap eseményeit felidézve, Bauer leginkább azt kifogásolja, hogy a költségvetési vitában nem derült ki, mit is akar az SZDSZ, pedig mint mondta: ez a legfontosabb törvény.

"Az SZDSZ nem tölti be azt a garancia-szerepet, amelyet a választási kampányban ígért, hanem elfogadja az MSZP álláspontját. Radikális változás kell, mert a jelenlegi politika kivezeti a pártot a parlamentből" - állítja a politikus. Hozzátette: nagyra tartja a jelenlegi elnököt, Kuncze Gábort, de ha a jelenlegi vezetés nem képes változtatni, akkor másnak kell ezt megtennie.

Bauer szerint most alkalmas az idő a párt átalakítására. A választások előtt ugyanis szükség volt az egységes fellépésre, de most, a választások után szembe kell nézni a vereség okaival. A politikus szerint a 2002-es választás egyértelműen vereség volt a párt számára, hiszen négy év ellenzékiség után - amikor a pártok inkább erősödni szoktak - kevesebb mandátumhoz jutottak, mint 1998-ban. "Mi tovább gyengültünk, az MSZP pedig erősödött - ez az egész pártvezetés veresége, Kuncze Gáboré is" - közölte Bauer Tamás.

Az elnökjelöltségért 50 egyéni jelölést kell összegyűjtenie a politikusnak, ami Bauer szerint nem lesz probléma.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK