A Fidesz megvétózta a hetenkénti ülésezést

Nem tudtak megegyezni a pártok a parlamenti ülésezési rendről. Szili Katalin házelnök három változatot terjesztett a házbizottság elé: ebből két variáció szerint hetente, egy változat szerint kéthetente ülésezne az Országgyűlés. A Fidesz egyik elképzelést sem támogatta. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF a heti ülésezés mellett voksolt. Végleges döntés februárban lesz.

Szili Katalin a házbizottság hétfői ülése után elmondta, hogy nem tudtak megegyezni a testületi ülésen a parlament tavaszi munkarendjéről. Szili három variációt javasolt a pártoknak. Az "A" változat szerint májusig hetente, utána kéthetente ülésezne a parlament. A "B" variáció szerint egy-egy alkalommal lenne egy hétnyi szünet a tavaszi ülésszak alatt a parlamenti munkában, ezt leszámítva minden héten lenne plenáris ülés. A szünetek beiktatását a képviselők nemzetközi elfoglaltságával indokolta a házelnök: tavaly nyártól már 24 magyar képviselő is részt vehet az Európai Parlament plenáris ülésein. Szili szerint 24 képviselő távollétében nem lehet eredményes a parlament munkája, ezért kell szünetet tartani.

A Fidesz nem támogatta egyik javaslatot sem. A házelnök szerint "a Fidesz nem tud túllépni saját háromhetes ülésezési rendre vonatkozó elképzelésén és pártpolitikai érdekein". Közölte: furcsa, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem veszi figyelembe az Országgyűlés európai parlamenti kötelezettségeit. A többi párt a "B" variációt elfogadta, így erről a javaslatről újra tárgyalnak a házbizottság következő, februári ülésén.

Szili elmondta azt is, hogy az idei első parlementi ülést február 4-én tartják. Ekkor a köztársasági elnök beszédével kezdődik az Országgyűlés ülése, aki a korona 25 évvel ezelőtti haza szállításáról emlékezik meg. Ezt követően a szociális törvénycsomag vitájával folytatódik a parlament munkája. Bár a törvénycsomagot tavaly decemberben megszavazta az Országgyűlés, Mádl Ferenc köztársasági elnök nem írt alá és visszaküldte megfontolásra a parlamentnek. A kormány azonban változatlan formában ismét benyújtotta a törvénycsomagot.

A házelnök közölte, hogy még a héten megkezdődik a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségének megválasztásához szükséges eljárás, február 11-én valószínűleg már meg is választhatják az új kuratóriumi tagokat. Az előző kuratóriumi elnökség mandátuma a Legfőbb Ügyészség szerint decemberben leárt, mert nem írt ki új pályázatot a sikertelen elnökválasztás után 30 nappal sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKK