Orbán a Fideszt és Brüsszelt bírálja

Orbán Viktor szerint nincs rá szükség a Fideszben, ha csak arra kell valaki, hogy a mostani pártot vezesse, de ha lesz komoly feladat is, akkor a jelenleginél aktívabban is közreműködik majd a párt munkájában. A volt miniszterelnök a Duna Televízió vasárnap esti műsorában kijelentette: szívesen elvégezné a Fidesz átalakítását, amennyiben a párt elszánja magát arra, hogy egy magyar szinten is közepes erősségű és szervezettségű pártból valódi néppárttá alakuljon. Orbán bírálta az EU-t is a magyar kedvezménytörvénnyel kapcsolatos állásfoglalása miatt.

Orbán csak komoly feladatot vállal

A volt kormányfő a Fidesz átalakításáról a Duna Televízió Heti Hírmondó címűműsorának vasárnap esti adásában beszélt. Orbán arra biztatta a Fidesz minden tagját, hogy szánja el magát a párt átalakítására, mert egy valódi néppárt nagyon sok új tagot, új működést, "egészen más világot" jelent. Ha erre elszántuk magunkat, akkor ez egy nehéz munka lesz a következő 6-7-8 hónapban, hiszen a párt jelentős átépítését kell, hogy eredményezze. Én ezt a munkát szívesen elvégzem. De ha csak arról van szó, a mostani Fideszt kell valakinek vezetni, akkor semmi szükség arra, hogy ezt éppen én tegyem meg - mondta. Hozzátette: ha van komoly feladat, akkor "vissza lehet vinni", a mainál aktívabb közreműködésre lehet serkenteni.

Orbán a műsorban bírálta Günter Verheugent, az Európai Unió bővítési biztosát is a magyar kedvezménytörvénnyel kapcsolatban kifejtett álláspontja miatt. A volt miniszterelnök úgy vélte, hogy ami a kedvezménytörvény parlamenti megszavazása óta történt megöli a reményt, hogy egyes nemzeti kérdésekben mégiscsak lehessen megállapodást kötni. A közösen megalkotott kedvezménytörvény tudatos legyengítését, kiüresítését tapasztaljuk nap mint nap - vélekedett. Hozzátette: nagyon nehéz sértődést nem okozó, de kellően pontos magyar szavakat találni arra a levélre, amelyet Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa írt a kedvezménytörvény új szövegtervezetéről Medgyessy Péter miniszterelnöknek.

Kultúrországban, egy olyan kontinensen, ahol az államok függetlensége, egymás tiszteletben tartása a vezérlő elv, ilyen leveleket nem lehet írni. Magyarország egy független állam, és ezt jó lenne, ha Verheugen úr is meg az Európai Unió is észrevenné - fogalmazott Orbán. A volt miniszterelnök kijelentette: Magyarország nem betagozódni akar az Európai Unióba, hanem független államként akar ott élni. Ha valaki azt gondolja, hogy leveleket írogathat Brüsszelből nekünk, és elmondhatja, egyébként mindenfajta felhatalmazást nélkülözve, hogy szerinte egyes magyar törvényeket hogyan kell módosítani, akkor rendkívüli mértékben téved, mert ezt a magyar nép többet már nem nyeli le - mondta.

Ezt lenyeltük több mint 40 évig Moszkvától, de Brüsszeltől nem fogjuk elfogadni - fogalmazott. A volt miniszterelnök szerint, ha Brüsszel úgy találja, hogy valamely magyar jogszabály ellentétes az Európai Unió bármelyik belső szabályával, akkor ezt a kérdést meg kell vitatnunk, s ha nem tudunk megegyezni, akkor Brüsszel bírósági eljárásban próbálhatja meg érvényesíteni akaratát. Orbán úgy vélte, hogy Günter Verheugen levelével jó néhány tízezer Európa-ellenes szavazatot szerzett Magyarországon.

Az Európai Bizottság változatlanul azon az állásponton van, hogy a kedvezménytörvény végrehajtásának a szomszédos országok egyetértésével kell történnie - mondta Orbán kijelentései után hétfőn Jean-Christophe Filori.

"Az utóbbi négy évben volt időnk arra, hogy hozzászokjunk Orbán úr rendkívül élénk stílusához" - mondta a szóvivő. Közölte, hogy a kijelentések tartalmát semmilyen formában nem kívánja bővebben kommentálni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK