Húszmillió forintba kerül az új roma választás

Várhatóan újabb 20 millió forintba kerül az új cigány önkormányzati választás lebonyolítása. Ebből kell fedezni a helyszín bérletét, az informatikai rendszer kiépítését és a mintegy 4600 cigány elektor utaztatását is. A Belügyminisztérium ugyan nem számolt azzal, hogy új választásokat kell tartani, de a tárcánál közölték: elő fogják teremteni a szükséges összeget.

A hét végén megtartott országos cigány önkormányzati választás lebonyolításának költségei megközelítőleg 20 millió forintot tettek ki. Várhatóan ennyibe kerül majd az új elektori gyűlés is, amelyet a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtöki döntése miatt kell megtartani - tudta meg az [origo] Rytkó Emíliától, az Országos Választási Iroda vezetőjétől. A választást azért kell megismételni, mert az LB szerint a hét végén tartott gyűlés eredménytelen volt, mivel a végső szavazáson már nem volt jelen a regisztrált elektorok több mint fele.

A választás előkészítéséért és technikai lebonyolításáért az Országos Választási Iroda felelős. Az irodának kell gondoskodnia többek között a helyszín bérléséről, az informatikai hálózat kiépítéséről és az elektorok utaztatásáról. Rytkó Emília az [origo]-nak elmondta, hogy a január 11-én megtartott választás alkalmával csak a Hungexpo B épületének kibérlése és a helyszín berendezése 10 millió forintba került. Emellett gondoskodni kell a meghívókról, a számítástechnikai rendszerről, és nagyobb összeget tesz ki a mintegy 4600 regisztrált roma elektor utaztatása is. (A hét végén tartott választásra 90 autóbusszal szállították a helyszínre a résztvevőket.)

A helyszínen az OVI 130 munkatársa vett részt a választás lebonyolításában, az esemény előkészítése pedig több hetet is igénybe vett. Rytkó Emília szerint a helyszínek között sem tudnak válogatni, a Hungexpo épületén kívül ugyanis nincs még egy olyan épület az országban, ahol le tudnának ültetni 4500-4600 embert.

A jogszabály szerint az új választást legkésőbb 60 napon belül meg kell tartani. Rytkó szerint ez az idő elegendő lesz arra, hogy előkészítsék az új elektori gyűlést. A kérdésre, miszerint honnan fogják előteremteni az új választás költségeit, az OVI vezetője egyelőre nem tudott választ adni. A Belügyminisztérium sajtóosztályán ugyanakkor az [origo]-val közölték: meg fogják oldani az új gyűlés finanszírozását.

A Lungo Drom cigány szervezet - amelynek beadványa alapján a Legfelsőbb Bíróság elrendelte az új választást - csütörtökön közölte, hogy azt szeretnék, ha nemzetközi megfigyelők is részt vennének az újabb elektori gyűlésen. Az Országos Választási Bizottság egyik tagja, Horváth Sándor az [origo]-nak elmondta, nincs akadálya annak, hogy külföldi megfigyelők is jelen legyenek a szavazáson, és ez különösebb többletköltséget sem jelentene. Horváth ugyanakkor hozzátette, az OVB szombaton tart ülést, és várhatóan ott döntenek majd a cigány önkormányzati választással kapcsolatos kérdésekről.