Magyarok a kabuli VIP-kórházban

A tervek szerint március 8-án elfoglalja szolgálati helyét a magyar egészségügyi kontingens első csoportja Kabulban. A jelentkezők kiválasztása már a héten, kiképzésük január 27-én kezdődik. Feladatuk lesz a nemzetközi csapatok orvosi ellátásán kívül az afgán ideiglenes vezetés gyógyítása, beleértve a királyi családot is. A magyar katonák a kabuli német katonai kórházban - Afganisztán legmodernebb kórházában - teljesítenek majd szolgálatot.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium
A kabuli tábor

A Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalása mind a feladat, mind a felkészülés tekintetében jelentősen eltér az eddigiektől, amelyekben magyar katonák vettek részt - közölte Dr. Svéd László orvos-vezérőrnagy a honvédség pénteki sajtótájékoztatóján. A tábornok elmondta, hogy a héten, január 14-15-én zárták le a kabuli ISAF-missziót február 10-étől vezető németekkel az utolsó egyeztető tárgyalásokat Kölnben a Bundeswehr egészségügyi parancsnokságán, illetve Bonnban.

A magyar orvosok feladata más nemzetiségű kollégáikkal együtt egyrészt a kabuli többnemzetiségű erők személyi állományának, másrészt pedig az ideiglenes afgán kormány tagjainak, Hamid Karzai kormányfőnek, az ott dolgozó ENSZ-tisztviselőknek, és a kabuli nagykövetségek munkatársainak, valamint az afgán királynak és családjának az ellátása. A német katonai kórház "kettes szintnél magasabb, szakosított VIP-ellátást" biztosít Kabulban - mondta a tábornok. A tábori kórház mellett található egy úgynevezett kiürítő állomás is a kabuli reptéren, ahol két sebészcsoport tejesít szolgálatot.

A 24 fős magyar küldöttség két részből áll. Egészségügyi feladatot 19-en látnak majd el, 5-en pedig egyéb támogató - tolmácsolási, logisztikai, raktárosi - szolgálatot kapnak. A 19 orvos tiszt, és egészségügyi tiszthelyettes közül ketten a holland fennhatóság alatt álló kiürítő állomás sebészcsoportjait erősítik majd a kabuli repülőtéren, 17-en pedig német fennhatóság alatt dolgoznak a tábori kórházban.

A legmodernebb kórház Afganisztánban
A kabuli német tábori kórház a legmodernebb kórház Afganisztánban - mondta Schandl László orvos őrnagy, a magyar kontingens leendő veze-tője. A január 4-8 között a helyszínen is járt bel-gyógyász őrnagy szerint a kórház felszereltségét több magyarországi intézmény is megirigyel-hetné. A műtőkön kívül található benne egyebek mellett komputertomo-gráf, röntgengép, en-doszkóp, ultrahang be-rendezés, mikrobiológiai és kémiai labor. A németek tervezik hogy a meglévő szolgáltatások mellett többek között bőrgyógyászati, szemé-szeti, neurológiai és pszichológiai rendelést is indítanak Kabulban.

A szolgálatra jelentkezőknek szakmai képzettségüket, gyakorlatukat okiratokkal kell igazolniuk, erről hiteles fordítást küldenek a német félnek, aki külön engedélyt ad ki ezek alapján a munkához. A magyar katonáknak minimum angolul tudniuk kell, de nem árt, ha bírják a német nyelvet is. Ezen felül meg kell hogy feleljenek az orvosi szűrővizsgálatokon, és túl kell esniük a kiképzésen is, melynek egy részét itthon, más részét Németországban illetve Hollandiában kapják meg. A hazai kiképzés során a katonai és szakmai képzésen felül a kulturális, vallási és más helyi szokásokra is felkészítik őket január 27-től. Németországban és Hollandiában további speciális szakmai, a helyszínen pedig speciális biztonsági kiképzés vár a magyar kontingensre.

A magyar katonák két csoportban utaznak ki Kabulba. Az első csoport - az 5 támogató, illetve 6 egészségügyi beosztású katona - március 8-ig, a többiek május 13-ig veszik fel a szolgálatot. Az eddigi 180 jelentkező közül a héten kezdik kiválasztani azokat, akikre szükség lesz. A németek főleg olyan orvosokat kértek, akiknek szakiránya hiánycikknek számít itthon. Kértek egy-egy aneszteziológust, mikrobiológust, labor orvost, radiológust, bőrgyógyászt, orvost, valamint két mentőorvost. Az orvosokon kívül Afganisztánba utazik egy-egy röntgen asszisztens, betegápoló műtős, intenzív betegápoló, műtősegéd, mikrobiológiai labor-asszisztens, mentőtiszt, mentős asszisztens, és két mentőápoló, valamint két nővér.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium

A magyar kontingens felszerelése csak részben terheli a honvédséget. Az egyéni felszerelés egy részét a Magyar Honvédség biztosítja, míg az összes többi eszközt - gépeket, műszereket, anyagokat, hátteret - a német hadsereg. A résztvevőknek jár a napi háromszori étkezés, palackozott ivóvíz, tisztálkodási lehetőség. Ezen kívül lehetőségük nyílik sportolni, kulturális programokon részt venni, heti kétszer jár a posta, használhatják a telefont és az internetet. A katonákat nem nemzeti alapon helyezik, el, hanem munkaegységeik szerint.

A szolgálat 24 órás készenlétet jelent, heti egy nap pihenővel. A 24 óra alatt persze nem kötelező folyamatosan a munkahelyen tartózkodni - csak akkor, ha munka van. A tábor biztonsági előírásai szerint szintén 24 órán keresztül kell mindenkinek egyéni védőfelszerelését magánál tartania, ez alól csak a sportolási és a tisztálkodási időszak kivétel. A magyar kontingens tagjainak fizetése differenciált, havonta 1980 és 3200 euró közötti nettó keresetre számíthatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK