Hivatali visszaéléssel gyanúsítanak egy orvost

Őrizetbe vettek egy bajai orvost, aki a rendőrök gyanúja szerint pénzért cserébe elintézte 28 embernek, hogy leszázalékolják. A férfit hivatali visszaéléssel gyanúsítják, és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt csütörtökön őrizetbe vettek egy bajai orvost - közölte Ferenczi László, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ferenczi elmondta azt is, hogy az orvos a rokkantsági jogosultságot elbíráló elsőfokú orvosi bizottság tagja volt. Azzal gyanúsítják, hogy vélhetően ellenszolgáltatás fejében közrejátszott 28 ember indokolatlan leszázalékolásában, illetve magasabb fokozatú rokkantságának megállapításában. Az Országos Orvosszakértői Intézet feljelentése nyomán az ügyben a múlt év márciusában indult el a nyomozás.

A tavaly tavasszal megkezdett rendőrségi vizsgálat első szálai egy dávodi asszonyhoz vezettek, aki feltételezhetően abban működött közre, hogy a magukat egészségi állapotuk miatt leszázalékoltatni kívánó betegek az illető orvoshoz forduljanak. A 77 éves nő lakásán tartott házkutatás során több tucat, különböző betegek nevére kiállított orvosi irat került elő. Az eddig szabadlábon védekező asszonyt a rendőrök csütörtökön szintén őrizetbe vették, ellene különleges személyi adatokkal való visszaélés alapos gyanúja miatt indul eljárás.

Az intézet feljelentésében az is szerepel, hogy Baján az elsőfokú orvosi bizottságnál egyesek pénzt adtak, illetve fogadtak el a rokkantság megállapítása érdekében. Az ügyben tovább folytatódó nyomozásnak még bizonyítania kell azt a feltételezést, hogy a most őrizetbe vett két személy valóban kapott-e ellenszolgáltatást.

Az orvos szakértő bevonásával eddig lezajlott vizsgálatok azt viszont már felderítették, hogy az illető bajai orvos - bizottsági tagként - 28 esetben segítette elő a hozzáfordulók jogosulatlan vagy a tényleges betegségnél nagyobb mértékű rokkantságának megállapítását. A rendőrség mind az orvos, mind a dávodi nő esetében kezdeményezte az előzetes letartóztatást.