Új bérlakások a nagyvárosokban

Mintegy tízezer önkormányzati bérlakás építése kezdődött el az utóbbi években állami támogatással. Az idei keretből 3-4 ezer bérlakás építését kell elkezdeni, ezekhez a beruházásokhoz a településeknek 25-30 százalékos önerővel kell hozzájárulniuk.

Az idén a központi költségvetésben tízmilliárd forintot különítettek el önkormányzati bérlakások építésének támogatására. Csabai Lászlóné, a MeH lakásügyi kormánymegbízottja azt szeretné, ha egy-két éven belül már nemcsak az önkormányzatok építenének bérlakásokat, hanem a piaci szereplők is. A bérlakásállomány növelését szolgálhatja az is, ha az ágazatban új szereplők jelennek meg, például lakásszövetkezetek vagy nonprofit lakástársaságok.

Budapesten az elmúlt években több kerület kezdett támogatott bérlakásépítésbe, míg a fővárosi önkormányzat vásárlással növelte a maga mindössze 2300 lakásos állományát. Az új építésűekbe általában a kerület alacsonyabb komfortfokozatú bérlakásaiban élőket költöztetik - írja a Népszabadság.

Miskolcon, ahol csaknem hatezer önkormányzati bérlakás van, legutóbb tavaly ősszel adtak át kilencvenhat új bérlakást, és ugyanennek a Széchenyi-terv által támogatott programnak a részeként jelenleg - több mint hatszázmillió forintos beruházásban - 84 épül.

Ez év márciusában Szegeden - ahol tavaly három ütemben összesen 71 bérlakás építésébe fogtak bele - már sor kerül új otthonok átadására. A tervek szerint az idén saját forrásból 400-500 millió forintot költenek lakásépítésre, ebből 80-100 új lakás kivitelezését látják megvalósíthatónak.

Egerben már megtörtént a bérlők kijelölése abba a 64 szociális bérlakásba, ahová a lakók ez év nyarán költözhetnek be. Több mint 300-an nyújtották be igényüket, közülük az önkormányzat illetékesei a legrászorultabbakat jelölték ki. A piaci alapon bérbe adható, szintén kisebb alapterületű 24 lakást - amelyek ugyanerre az időre készülnek el - még nem hirdette meg az önkormányzat. A beruházás összesen 540 millió forintba kerül, amelynek 70 százalékát a Széchenyi-terv pályázata fedezi, a többi pedig az önkormányzat költségvetéséből származik.

Szombathelyen 300 bérlakás megépítését tervezik e ciklusban. Több mint félezer igénylőt tartanak nyilván a polgármesteri hivatalban, és az elmúlt négy évben mindössze huszonegy ilyen otthon épült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK