Újabb beadvánnyal élt a Lungo Drom

Újabb beadvánnyal fordult a Legfelsőbb Bírósághoz a múlt szombati országos cigány elektori gyűléssel kapcsolatban a Lungo Drom szerdán. A tömörülésnek így összesen öt beadványa van most a Legfelsőbb Bíróság előtt. A kedden benyújtott négy esetben az elektori gyűlés idején és helyszínén az Országos Választási Bizottság által meghozott határozatokat, míg szerdán - szintén a fellebbezési határidő lejárta előtt kevéssel - a szavazás végeredményét óvták meg.

A január 12-dike, vasárnap hajnaláig tartó, botrányos jelenetektől sem mentes elektori gyűlésen az újonnan felálló Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) 53 mandátumából 52-őt a Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei szereztek meg, miután egy kivétellel csupán e szervezet indulói kerültek fel a szavazólapra.

A budapesti gyűlésen - amelynek helyszínén mintegy 2700 elektor regisztráltatta magát - 1347-en járultak az urnákhoz szombaton késő éjszaka. A Lungo Drom választási koalíció nem vett részt a szavazásban: szimpatizánsai előzőleg elhagyták a termet, mert az Országos Választási Bizottság megalapozatlannak találta és elutasította a gyűléssel kapcsolatos panaszaikat.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke szerint "sorozatos jogsértések, csalások történtek szombaton, amelyek példátlanok a magyar jogállamban". Mint január 13-diki, hétfői sajtótájékoztatóján közölte: tudomásuk szerint többen mandátum nélkül vettek részt a tanácskozás munkájában, és azokat, akik a Demokratikus Roma Koalíció fehér sáljában vagy szegfűvel érkeztek a bejárathoz, vizsgálat nélkül engedték a terembe. Megemlítette, hogy a rendezők nem kértek személyi igazolványt az elektoroktól beléptetéskor, nem úgy, mint négy és nyolc évvel korábban.

A Lungo Drom elnöke a sajtótájékoztatón közölte, ha beadványaik Magyarországon elutasításra találnak, nemzetközi fórumokhoz fordulnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK