Több tonna veszélyes hulladék egy családi házban

26 tonna veszélyes hulladékot találtak egy hajdúböszörményi lakatlan családi házban. A hordókban tárolt anyagok közül több rákkeltő hatású lehet, a nehézfémek pedig mérgezőek. A szomszédok közül ketten életüket vesztették, és több környékbelinél diagnosztizáltak rákos megbetegedést.

Hajdúböszörményben 2002 decemberében néhány helyi lakos bejelentést tett a kertvárosi részében lévő veszélyeshulladék-tárolóról. A családi házak között lévő telepen ugyanis 174 hordóban összesen 26 tonna galvániszapot, 7 hordóban pedig összesen 1 tonna transzformátorolajat tároltak - melyeket egy, azóta jogutód nélkül megszűnt cégnek kellett volna elszállítania megsemmisítésre. A böszörményi vállalkozó 8 éve tárolta a lakókörnyezetben a veszélyes anyagokat.

A hordókban tárolt anyagok közül több rákkeltő hatású lehet,  a nehézfémek (mint a higany vagy a kadmium) pedig mérgező hatásúak - az emberi szervezetben felhalmozódnak és sejtméregként hatnak - közölte a helyszínre siető Greenpeace környezetvédő szervezet.

A környéken élők attól tartanak, hogy ezek a veszélyes anyagok okoztak több esetben rákos megbetegedéseket - többek között egy 3 éves kisfiúnál diagnosztizáltak nemrégiben daganatos megbetegedést - veserákot. A polgármester szigorú vizsgálatot ígért.