Pénzbírság 26 tonna veszélyes hulladékért

A környezetvédelmi hatóságok részéről tetemes bírságra számíthat az a hajdúböszörményi vállalkozó, aki legalább 6 éve tárol illegálisan 26 tonna veszélyes hulladékot egy családi ház melléképületében. Feljelentés nem érkezett az ügyben a rendőrségre. A fémhordókban tárolt anyagok közül több rákkeltő hatású lehet, ezért a szomszédok között pánik tört ki, a hatóságok azonban nem mértek káros sugárzást a környéken.

Forrás: ORIGO
Ebben a melléképületben tárolják a hordókatFotó: Greenpeace

A hajdúböszörményi rendőrségen nem jelentették fel azt a vállalkozót, aki legalább 6 éve tárolt illegálisan 26 tonna veszélyes hulladékot egy családi ház melléképületében - mondta az [origo]-nak a hajdúböszörményi bűnügyi osztály vezetője. A helyi önkormányzat azonban már vizsgálatot indított az ügyben, a környezetvédelmi hatóságok pedig jelezték: a vállalkozó tetemes bírságra számíthat.

A veszélyeshulladék-tárolóra úgy derült fény, hogy a szomszédban lakók észrevették, hogy a már régen lakatlanul álló házból fémhordókat készülnek elszállítani, és ezt bejelentették az önkormányzatnál. A hivatal képviselői leállították a szállítást, mert a szállító cég nem mutatta be a hivatalos papírokat.

A helyszínen vizsgálatot végzett a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Greenpeace környezetvédő szervezet is. A 174 hordóban összesen 26 tonna galvániszapot, 7 hordóban pedig összesen 1 tonna transzformátorolajat találtak. Az anyagok közül több rákkeltő hatású lehet, a nehézfémek (mint a higany vagy a kadmium) pedig mérgező hatásúak - az emberi szervezetben felhalmozódnak, és sejtméregként hatnak - közölte a Greenpeace. Azt azonban mindkét szervezet megállapította, hogy a hordók környékének sugárzási szintje nem éri el az egészségügyi határértéket.

A környéken élők attól tartanak, hogy ezek a veszélyes anyagok okoztak több esetben rákos megbetegedéseket. Többek között egy 3 éves kisfiúnál diagnosztizáltak nemrégiben daganatos megbetegedést. Az eddigi hatósági vizsgálatok azonban nem támasztották alá, hogy a veszélyes hulladék és a megbetegedések között összefüggés lenne - mondta az [origo]-nak Hajdúböszörmény alpolgármestere, Kövér László. A lakattal zárt fémhordók fedett csarnokban, betonalapzaton álltak, senki nem érintkezhetett velük - mondta az alpolgármester, aki azt is hozzátette: felvették a kapcsolatot a tulajdonossal, aki megígérte, hogy a vizsgálatok befejezése után, a hónap végéig elszállíttatja a hordókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK