A fideszesek az MDF-esektől tartanak leginkább

Az [origo] által megkérdezett fideszes megyei vezetők örülnek az elnökség keddi döntésének, miszerint átalakítják és egy CDU-szerű néppárttá bővítik a Fideszt. A többség ugyanakkor abban is biztos, hogy az átalakítás konfliktussal fog járni a fideszesek és a társszervezetek tagjai között, és nagy önmérsékletet fog igényelni az egyes platformok összerendezése.

A Fidesz kétnapos kihelyezett elnökségi ülése után Orbán Viktor volt miniszterelnök kijelentette, hogy 2003. december végéig a Fidesznek intellektuális, szerkezeti és személyi változásokon is keresztül kell mennie. Teljesen nyitottá kell válnia a pártnak ahhoz, hogy az EU-ban egy erős néppártként tudja képviselni Magyarországot. Az átalakításhoz szükséges alapszabály-módosítást Orbán Viktor, Áder János ügyvezető alelnök és Kövér László választmányi elnök készíti elő, akik hamarosan országjáró körút keretében, megyegyűléseken kérdezik meg a megyei elnökök, polgármesterek és a tagság véleményét.

Az [origo] által megkérdezett megyei elnökök és alelnökök bizakodva néznek a változások elé. Szalai Annamária Zala megyei elnök elmondta: ők eddig is egyre szorosabban együttműködtek a különböző szervezetekkel és pártokkal. "Eddig is így működtünk a gyakorlatban, hogy ennek a struktúra utánamegy, az szerencsés ügy" - közölte. Hozzátette: szerinte a polgári oldal összefogása "az egyetlen helyes irány".

Nem minden megyére jellemző azonban a különböző jobboldali pártok közötti jó együttműködés. Több megyei elnök szerint lesznek konfliktusok, de ők is úgy látják, hogy a bővülés az egyetlen járható út.

Az MDF-fel lesz a legtöbb konfliktus

"A párt kibővülése már megkezdődött, csak néha ezt kifelé is nagyobb erővel kell hangsúlyozni" - közölte Búsi Lajos, a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke. Búsi úgy látja: a tervezett nyitás nagy önmérsékletet fog követelni mind a fideszesektől, mind azoktól, akik szervezeti szinten részt kívánnak venni a párt irányításában. Búsi példaként említette, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében is vannak olyan települések, ahol a választásokon nem tudtak megállapodni az együttműködésről például az MDF-fel. Szerinte azonban a jó együttműködés alapjai az egyes személyek. "Sokáig lehet belterjesen kezelni a pártot, de ha bővül, akkor egyre több platform, irányzat lesz. Akkor jó a párt, ha ezek békésen elférnek egymás mellett" - állította, hozzátéve, hogy ez igencsak nagy feladat.

Búsi szerint a változást nem lehet sürgetni. Úgy véli, minden választással közelebb kerültek egymáshoz a jobboldali pártok és szervezetek, és most a működési formához kell megteremteni a feltételt. Hátrányt jelent ugyanakkor szerinte az, hogy a magyar politikusoknak legfeljebb 12 éves gyakorlatuk van, míg egy nyugati országban van, aki már 50 éve csak a politikával foglalkozik. "Nem egyik napról a másikra jön létre egy uniópárt. Nem szabad kapkodni. Akarat kérdése, hogy másokban is megszülessen az elhatározás az összefogásra, ez mind a személyektől függ. A szervezeti kereteket hamarabb fel lehet állítani" - mondta az [origo]-nak. Búsi ugyanakkor optimista, szerinte az európai parlamenti választásokon már el tud indulni az új párt.

"Régóta várta már a párttagság és a holdudvar, hogy valami történjen, elszánja magát a Fidesz a viszonyok formalizálására" - nyilatkozta az egyik névtelenséget kérő megyei tag. Példaként említette a polgári köröket, amelyek a párt "kvázi-szervezeteiként" működnek szerinte. "Ezek mentén kitermelődtek aktív emberek, akik szeretnének bekapcsolódni a politikai életbe. Nekik ki kell alakítani a teret" - közölte. "Ez létező kvázi-háló, csak formalizálni kell őket" - tette hozzá.

Az [origo] által megkérdezett forrás szerint a Fidesz jelenlegi koalíciós társait nem érinti jól az elnökségi döntés. Úgy véli, leginkább az MDF fog tiltakozni. "Dávid Ibolya örül a népszerűségének, azonban helyi ereje nincs a pártjának. Muszáj egy irányba hatni, nem lehet osztozkodni a választókon" - mondta.

Hasonlóképpen gondolja Ruchti Róbert, a Fidesz Komárom-Esztergom megyei szervezetének alelnöke is. "Az első feladat, hogy a Fidesz tegye tisztába a saját dolgait. Vonzó legyen a szövetségeseknek, akik csak az erős partnert szeretik. Aztán a frakción belüli erőknek el kell gondolkodniuk azon, mi a célszerű: felveszik a kapcsolatot a Fidesszel vagy önálló utas politikát folytatnak" - állította Ruchti. Szerinte az MDF "külön történet". Az alelnök a két párt viszonyában nem vár jelentősebb változást. Úgy véli, az MDF-fel csak az egyes választások előtti együttműködésről lehet megállapodni, de nem biztos, hogy eljött annak az ideje, hogy a Fidesz és az MDF egy uniópártba tömörüljön. Ruchti is úgy véli ugyanakkor, hogy a személyi garanciák többet érnek, mint az elvi megállapodások.

Kapcsándi Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK