A budai Várba szállítanák a Szent Koronát

Több kurátor is azt javasolja a nemzeti jelképeket szabályozó szakértői bizottságnak, hogy a koronát szállítsák át a budai Várba. Az új helye lehet a Sándor Palota, de lehet a Honvédelmi Minisztérium egykori, a palotával szemben található épülete is.

A nemzeti jelképeket szabályozó bizottság, amelyet Glatz Ferenc vezetésével a miniszterelnök hívott életre, január 20-25-e között tartja első ülését. A bizottság a korona áthelyezésén kívül foglalkozik majd a kitüntetések rendszerével, a zászló és a címer alkalmazásával, a teljes Várnegyed funkcióinak kialakításával. A Sándor Palota szomszédságában egy nemzeti Kincsestár is létrejöhet, ahol legbecsesebb történelmi és kulturális ereklyéinket állítanák ki - írja a Magyar Hírlap. Elképzelhető, hogy javaslatot tesznek a politikai rendezvények helyszíneinek szabályozásáról is, és arra - szétválasztva a hatalmi ágakat -, hová költözzön a Parlamentből a miniszterelnök.

A korona áthelyezésével kapcsolatban a bizottság tagjai közül Ráday Mihály úgy véli, ha a többség egyetért azzal, hogy a korona a parlamentből átkerüljön a Sándor Palotába, ő megszavazza a javaslatot. Kállai Ferenc, a Nemzet Színésze szintén támogatja, hogy a korona a Várba kerüljön, mondván: "ott a helye és nem a köztársaság parlamentjében". Ugyanakkor felmerült egy másik lehetőség is: a Sándor Palotával szembeni, egyelőre még romos, helyreállítandó Honvédelmi Minisztériumot és egy hozzá csatolt épületet Magyar Kincsestárrá kellene alakítani. Gerő András történész - mivel a Sándor Palotába a köztársasági elnök költözik -, ide szállíttatná a koronát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK