Dán János kitart ártatlansága mellett

A Fővárosi Főügyészség nemrég vádat emelt Dán János volt kisgazda országgyűlési képviselő ellen. A vádirat szerint a politikus olyan ingatlanra kötött bérleti szerződést, amelyben nem is tartózkodott, megkárosítva ezzel az Országgyűlés Hivatalát. Dán elismerte, hogy nem lakott a bérleményben, de szerinte az vidéki képviselőként járt neki.

Újabb volt kisgazda országgyűlési képviselő ellen nyújtott be vádiratot nemrég a Fővárosi Főügyészség. Dán Jánost folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett nagyobb kárt okozó csalással, valamint magánokirat-hamisítással vádolják egy lakásbérlet kapcsán. A vádirat szerint az egykori képviselő 1998 májusa és 2002 júliusa között csaknem 1,6 millió forint kárt okozott az Országgyűlés Hivatalának. A vád szerint ugyanis a képviselő úgy adott számlát az albérletről, hogy abban ténylegesen nem tartózkodott.

Az egykori képviselő mentelmi jogának felfüggesztését még 2001 decemberében kezdeményezte a legfőbb ügyész. A mentelmi bizottság kiadta volna a politikust, az Országgyűlésben nem lett meg a kétharmados többség, így nem indulhatott nyomozás az ügyben. Mivel azonban 2002-ben lejárt Dán János mandátuma, az ügy pedig nem évült el, az ügyészség benyújtotta a vádiratot.

"Teljesen ártatlan vagyok az ügyben" - közölte Dán az [origo]-val. A politikus elismerte, hogy sosem használta az albérletet, de úgy érzi: az vidéki képviselőként járt neki. Közölte: azért volt szüksége "vésztartalékként" az albérletre, hogy ha véletlenül elhúzódnak a szavazások, vagy több héten át be kell járni a Parlamentbe, legyen hol aludnia Pesten. Ám mivel a Fidesz-kormány alatt csak háromhetente üléseztek, egyszer sem volt szüksége a bérleményre. "Az élet hozta így" - tette hozzá. Dán azért járt rendszeresen haza, mert vidéki állatorvosi praxisát is fenntartotta.A volt képviselő állítja: az is bizonyítja ártatlanságát, hogy tudomása szerint a mostani képviselőknek már nem kell számlát adniuk az albérletükről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK