Ingyen kölcsönzött képek a miniszteri irodákban

Bevett gyakorlatnak számít, hogy az államigazgatási szervek - például minisztériumok - a múzeumoktól kérnek festményeket és egyéb dísztárgyakat. A kérés legtöbbször Munkácsy képekre és egyéb rangos művekre vonatkozik, a múzeumok azonban rendszerint csak a másodvonalbeli, raktári anyagból adnak át műalkotásokat - írja a Népszabadság. A minisztériumoknak és egyéb szerveknek nem kell fizetniük a kölcsönbe kapott műtárgyakért.

A Nemzeti Galéria főosztályvezetője a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta, a múzeum évente több tucat festményt bocsát az államigazgatási szervek rendelkezésére. Jelenleg a 11 ezer darabos raktári gyűjteményből 1500 kép található a különböző hivatalokban. Ezek általában olyan másodvonalbeli alkotások, amelyek kiállítására egyébként nem lenne esély.

A Nemzeti Galéria rendszerint három éves kölcsönszerződést köt a hivatalokkal. A letétbe adott tárgyakért nem kérnek bérleti díjat, így az államigazgatási szervek ingyen jutnak hozzá az alkotásokhoz. A szerződésben ugyanakkor kikötik, hogy a műtárgy kölcsönzője teljes anyagi felelősséget vállal, és az esetleges sérüléseket azonnal jelentenie kell.

A hivatalok leginkább XIX. Századi, klasszikus festményekre, tájképekre, csnedéletre tartanak igényt a Nemzeti Galéria anyagából. Elsősorban olyan nagy alkotók munkáit szeretnék kölcsön kapni, mint Munkácsy Mihály vagy Paál László, ezek kiadására azonban minimális az esély - írja a Népszabadság.

A galéria magányszemélynek nem ad kölcsön képet, de a Parlamentnek és a minisztériumoknak már számos alkotást adtak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a képforgalom a választási évben gyorsul fel. Négyévente ugyanis a miniszteri dolgozószobák többségében kicserélik a festményeket.

A Nemzeti Galéria mellett a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint az Iparművészeti Múzeum is kölcsönöz műtárgyakat a hivataloknak. Az Iparművészeti Múzeumból elsősorban a dolgozószobák berendezéséhez kérnek kölcsön tárgyakat.