Nem al-Kaida tisztet fogott el a határőrség

A határőrség tagadja azokat a sajtóértesüléseket, hogy a hétvégén iraki katonatisztet fogtak volna el a tompai határnál. Emellett tagadják azt is, hogy az elfogottak al-kaidások, vagy kémek lennének, hanem a korábbi csoportokhoz hasonló iraki, iráni és afganisztáni menekültek, akik politikai menedékjogot kérnek.

A határőrség tagadja azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a hétvégén Szaddam Husszein volt tisztjét fogták el a tompai határnál. "Nem al-kaidások, nem kémek, nem terroristák, akiket a hétvégén elfogtunk, hanem szerencsétlen menekültek" - mondta Orodán Sándor, a határőrség szóvivője, aki azt is hozzátette: a terroristák nem így jönnének az országba.

Kedden több lapban is megjelent, hogy az egyik elfogott menekült az iraki hadsereg tisztjének vallotta magát. Ezzel kapcsolatban a szóvivő elmondta: a határsértők bármit mondhatnak, akár tiszteknek is nevezhetik magukat. "El akarják érni a menekült státust, és valószínűleg úgy gondolják, hogy egy iraki hadseregből menekülő tisztet nem küldünk vissza" - mondta Orodán Sándor. Ha a határőrség azonban tudomást szerez olyan információról, ami nemzetbiztonsági szempontból fontos lehet, akkor értesítik a hatóságokat. A határőrség szóvivője arról nem nyilatkozott, hogy a hétvégén elfogottakkal kapcsolatban erre sor került-e.

Szombat délután Tompánál 18 menekültet - 7 irakit, 9 afgánt és 2 iránit - fogtak el a határőrök. A csoport tagjait a kiskunhalasi idegenrendészeti központba szállították. A menekültek először egészségügyi ellátást kapnak, majd meghallgatják és nyilvántartásba veszik őket. Mivel mindannyian politikai menedékjogot kértek, átadták őket az illetékes hatóságoknak. Tavaly összesen 1340 iraki határsértőt fogtak el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK