Az ETA a magyar turistákat is fenyegeti

A madridi magyar nagykövetség is kapott figyelmeztető levelet az ETA baszk szeparatista szervezettől szilveszterkor, amelyben azt tanácsolják a turistáknak, hogy ne Spanyolországot válasszák úticélul. Az utazásszervezők aggódnak a figyelmeztetés miatt, ugyanakkor azt tapasztalták, hogy tavaly, a végrehajtott több pokolgépes merénylet ellenére, a magyar turisták 99 százaléka útnak indult Spanyolországba.

Aggódva tekintenek a tavaszi-nyári szezon elé a Spanyolországba utakat indító irodák szervezői, miután az ETA baszk terrorszervezet robbantásos merényleteket ígér - akár nyaralóhelyeken is. A Baszkföld elszakadásáért küzdő ETA szilveszter környékén leveleket juttatott el több európai ország, illetve az Egyesült Államok és Ausztrália madridi nagykövetségére. A levél szerint turistaként nem tanácsos a közeljövőben a tengerpartra és spanyol városokba látogatni, mivel az ország "háborús övezetnek" számít, és az esetleges akcióknak ártatlan áldozatai is lehetnek.

Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy a madridi magyar követségre is érkezett fenyegető levél. A Külügyminisztérium utasítást adott a madridi munkatársaknak, hogy a korábbinál is körültekintőbben járjanak el minden diplomáciai esemény, rendezvény lebonyolításánál, illetve a spanyol biztonsági szolgálatoktól érkező adatokat azonnal jelentsék Budapestnek. A Külügyminisztérium információi szerint Spanyolországban nincsenek nagyobb veszélyben a turisták, mint az elmúlt években bármikor.

A nacionalista szervezethez közeli Gara című lapban megjelentek szerint a figyelemztetések valóban a szervezettől érkeztek, és a spanyol rendőrség is hitelt adott azoknak. Angel Acebes spanyol belügyminiszter ugyanakkor azt mondta, hogy az ETA fenyegetése nem újdonság, a szervezet évek óta mindent megtesz annak érdekében, hogy minél nagyobb kárt okozzon a spanyol idegenforgalomnak. A figyelmeztetéseket eljuttatták a nagyobb légitársaságokhoz, és utazási irodákba is.

Magyarországi utazási irodák képviselői az [origo]-nak elmondták, hogy helyi munkatársaik révén hozzájuk is eljutnak a spanyolországi hírek, és folyamatosan figyelik a nemzetközi utazási szervezetek és a minisztériumok internetes oldalait. Minden esetben felhívják az utasok figyelmét az esetleges veszélyekre - mondta az egyik iroda utazásszervezője, ennél többet nem tehetnek, az utazásról mindenki maga dönt. Márciustól indulnak az utak a spanyol városokba, májustól pedig a tengerpartokra.

Az ETA tavaly többször is robbantott Spanyolországban, júniusban többen megsebesültek, amikor két pokolgép robbant egy tengerparti üdülővárosban. Augusztusban egy kislány életét vesztette egy tengerparti robbantásban. Legutóbb decemberben követtek el merényletet egy északspanyol városban, ott nem sérült meg senki. A nyári robbantások után több magyar turista elbizonytalanodott, de végül 99 százalékuk elindult a nyaralásra - mondták az utazási irodákban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK