Ellenáll a robbantásoknak a tiszai jég

Napok óta próbálják felrobbantani a szakemberek a Tiszalöknél kialakult jégtorlaszt. A hideg és a folyó apadása miatt azonban erre egyre kevesebb az esély. Az árvízvédelmi szakember szerint hamarosan feladják a küzdelmet, ha nem járnak sikerrel. Így viszont még hetekig problémát okozhat a közel hét kilométeres torlasz.

Forrás: MTI

A Felső Tiszán a jégtörő hajók által felaprított jég 28 kilométer hosszan okozott kisebb-nagyobb jégtorlaszokat. A legrosszabb a helyzet Tiszalöknél, ahol közel hét kilométer hosszúságban és a teljes folyómeder szélességében egybetorlódott és összefagyott a jég. A Tiszalöki Vízlépcsőnél a 2-3 méter vastagságú jeget azért kellene felrobbantani, mert így nem tud működni az erőmű, illetve jeges ár veszélyezteti a környéket - mondta el az [origo]-nak Nagy Ferenc, az Országos Vízügyi Főigazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.

A jég robbantásán a hadsereg 52 embere dolgozik éjjel-nappal váltásban, plusz az árvízvédelmi szakemberek (jégrobbantók és búvárok). 25 kilogramm robbanóanyagot használnak, amit - miután átfúrták a jeget, és kitágították a nyílást - leengednek a jég alá. Eddig azonban nem jártak sikerrel. Bár egy 3-400 méteres folyosót sikerült vágniuk a jégtorlaszon, kevés remény van rá, hogy teljesen felszakadjon az összefüggő jég - mondta a szakember.

Ha a nagy vízhozam szakítja fel a jeget, akkor pillanatok alatt óriási vízszintemelkedés következhet be, a jég pedig "elborotválhatja" a töltést. A túl kicsi víz azonban nem viszi el. Most a napokban levonult árhullám után már apad a Tisza, és várhatóan nem jön újabb árhullám az enyhülésig. Az előrejelzések szerint legalább egy hét után jöhet olvadás, azaz árhullám a folyón. Így ha most nem sikerül felszakítani a torlaszt, akkor még több hétig problémát okoz - tette hozzá Nagy Ferenc. A helyzetet valószínűleg csak az olvadás és az árhullám oldhatja meg, hetek múlva.

Hasonlóan nagy jégtorlódás legutóbb 1985-ben alakult ki a folyón - mondta a védelemvezető helyettes. Akkor Dombrádnál 5-6 méter magas volt a jégtorlasz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK