Sorozatos balesetek a havas utakon

Az úton keresztbe fordult teherautók, leborult rakományok, árokba csúszott kocsik láthatók országszerte. Több megyében 10-15 centiméteres hó esett csütörtök délutánra, de elzárt településről nem érkezett hír. Takarókkal, matracokkal felszerelt melegedőket rendezett be az ország legtöbb településén a katasztrófavédelem, ahol a hóban elakadt autósok akár az éjszakát is tölthetik.

Halálos baleset történt Orosházánál kora délután. Egy Orosháza felé tartó autóbuszról leszálló 9 éves kisfiú az álló busz előtt akart átszaladni, de az épp a buszt előző kamion alá sodródott. Személygépkocsi és teherautó ütközött össze délután Püspökladány és Nádudvar között a havas úton. A 68-as főúton Csokonyavisontánál kora délután egy vegyi anyagokat szállító teherautó csúszott az árokba. A rakomány csomagolása nem sérült meg, így a szállított sósav, nátrium-klorid és vasszulfát nem folyt ki. Somogyban több, az úton keresztbe fordult, vagy árokba csúszott teherautót, illetve autót kellett kimenteniük a tűzoltóknak.

Forrás: MTI
Békéscsaba belvárosa ma délután

Bács-Kiskun megye déli területein csütörtök kora délután néhány alsóbbrendű út már csak egy nyomon járható. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén az [origo]-nak elmondták, hogy a településeken pihenőhelyeket rendeztek be, ahol melegedhetnek az úton rekedtek. Bács-Kiskun megye majdnem minden, összesen 119 településén takarókat, matracokat szállítottak egy-egy kijelölt létesítménybe, a nagyobb városokban általában a sportcsarnokokba, a falvakban az iskolákba, kultúrházakba.

Azok az utasok, akik autójukkal a hóban rekedtek, és a tűzoltóknak nem sikerül időben kimenteni a járművüket, elmehetnek a legközelebbi településre, és ott a pihenőhelyen éjszakázhatnak - mondta a katasztrófavédelmi ügyeletes. Tudomása szerint az ország minden megyéjében hasonló pihenőhelyeket alakítottak ki.

Az Útinform jelentése szerint több bekötőút csak egy sávon járható az ország több településén, de a keddihez hasonló kritikus helyzet nem alakult ki az utakon. Halálos baleset történt délelőtt Győr közelében - olvasható az ORFK internetes oldalán. Megcsúszott egy autó, amelynek vezetője túl gyorsan hajtott, és a szembejövő mentőautónak ütközött. A férfi a helyszínen életét vesztette, a mentő utasai közül ketten könnyebben megsérültek.

Forrás: MTI
Sielők a Normafánál

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Szolnokra bejáró általános és középiskolai tanulók csütörtökön is igazoltan vannak távol, de van olyan iskola - Tiszaföldváron, Törökszentmiklóson, Mezőhéken - ahol egyáltalán nincs tanítás. Barta István, Szolnok alpolgármestere elmondta: pénteken a vidéki tanulóknak szintén nem kell a városba beutazniuk.

Hószünetet rendeltek el a székesfehérvári oktatási intézményekben is, értesült az MTI. A rendelkezés valamennyi általános és középiskolára vonatkozik, és 5-6 ezer diákot érint. Az általános iskolákban mindenütt tartanak ügyeletet, és fogadják azokat a diákokat, akiknek a felügyeletét másképp nem tudják megoldani a szülők.

Tanítási szünet lesz pénteken Szeged öt középiskolájában is az erős havazás miatt.

Budapesten a Soroksári úton leborult egy teherautó rakománya, emiatt  a kifelé vezető irányban torlódás alakult ki. Kőbányán az Állomás utcában a Hölgy utcánál egy autóbusz és egy autó ütközött össze.

A BKV sűrűbben közlekedteti a metró és a földalatti szerelvényeit, és a napokban meghosszabbított útvonalon, a Deák térig szállítja utasait a 41-es villamos. A BKV minden járata közlekedik, jelentősebb késésekről nem érkeztek hírek. Csütörtökön a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. 100 géppel folyamatosan dolgozik az utak tisztításán.

A MÁV közleménye szerint valamennyi vonatjárat közlekedik, a havazás és a hideg időjárás miatt azonban késések előfordulnak. Országszerte 15-20-30 perces késésekkel számolhatnak az utasok és a vonatra várakozók. A nemzetközi vonatok egyelőre nagyobb késések nélkül közlekednek.

Forrás: MTI
Zebrák és zsiráf a győri állatkertben

Zavartalan a személyforgalom a határállomásokon, valamennyi átkelő nyitva van és üzemel, de Drávaszabolcsnál és Udvarnál a horvát határszervek átmenetileg szüneteltetik a teherforgalmat - mondta Orodán Sándor, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője délután. A hóláncot és téli gumit szigorúan megkövetelik, enélkül nem engedik be a gépkocsikat az országba - mondta.

A jegesmedve és pingvinek a napokban pompásan érzik magukat - mondták el az [origo]-nak az állatkertben. Csak az esőerdőben élő madarak, és az orangutánok nem mehetnek ki az ítéletidőben, de a trópusi állatok házainak ajtaja nyitva áll. A zsiráfok, a sörényesek, a zebrák néha kinéznek a hóba.

Az ország nagy részét és a fővárost megbénító hatalmas hóesés legutóbb 1987 januárjában volt. Akkor még hidegebb volt, éjszaka néhol mínusz 30 fokot mértek. A hóesés okozta problémák leküzdésére tárcaközi operatív bizottság alakult. Hatalmas méretű, országos havazásra nagyjából 10 évente lehet számítani Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK