Délen megkezdődött az újabb havazás

A meteorológusok által beharangozott újabb havazás már megkezdődött az ország déli részén, és hamarosan eléri Budapestet is. A déli részeken mintegy 20, északon pedig 15 centiméternyi friss hó várható, a havazás pénteken is folytatódhat.

Forrás: MTI
Fotó: MTI

Megkezdődött a meteorológusok által ígért havazás az ország déli részén, a Szentgotthárd-Siófok-Paks vonal alatt csütörtök kora reggel. Az Országos Meteorológia Szolgálat ügyeletén elmondták, hogy a csapadékzóna észak felé húzódik és még a reggeli órákban Budapesten is elkezdődik a havazás. Az ország déli részén mintegy 20, északon pedig 15 centiméternyi friss hó várható és a havazás pénteken is folytatódhat. A hőmérséklet mínusz 8 és 18 fok között van.

Bács-Kiskunban csak Baja térségében az intenzív havazás csütörtök reggel fél hatkor kezdődött, és az egész megyére kiterjedt. Az utak a megyében mindenhol járhatóak, noha havasak és jegesek. A közlekedést nehezíti a rendkívüli hideg, a hó lefagyott az utakra. A megyében a "legmelegebb" jelenleg Baján van, ahol mínusz 8 fokot mértek, másutt mínusz 12, az északi térségekben pedig mínusz 17-18 fokos hideg van. A bácsalmási térségben már 5-7 centiméter a frissen lehullott hó vastagsága, de egyelőre még sehol sincs fennakadás a közlekedésben. A megye valamennyi településén felállítottak úgynevezett pihenőhelyeket, ahol melegedhetnek az úton rekedtek. A befogadó helyekről minden vasútállomáson, autóbusz pályaudvaron, illetve a polgármesteri hivatalokban szerezhetnek tudomást a rászorulók.

Csongrád megyében csütörtökön reggel gyenge havazás kezdődött, az utakat 7 óra körül már 1-2 centiméteres hó borította. A megyei állami közútkezelő kht. ügyeletese elmondta: gyenge a szél, nincsenek hóátfúvások. Hozzátette: a munkagépek még nem dolgoznak, de amint több lesz a hó az utakon, megkezdik a sózást.

Budapesten megkezdték a mellékutak takarítását

Az autópályákat letisztították, a főutak helyenként még havasak, a mellékutak pedig a letaposott hótól síkosak, az erős hideg miatt szinte mindenütt számítani lehet jegesedésre, csúszós, jégbordás útszakaszokra - közölte csütörtök kora reggel az Útinform. Csütörtökön is ajánlatos a tömegközlekedési járművek igénybevétele. A BKV sűrűbben közlekedteti a metró és a kisföldalatti szerelvényeit és meghosszabbított útvonalon, a Deák térig szállítja utasait a 41-es villamos. A 166-os autóbuszok csak a Grassalkovich út és a Hősök tere között szállítják az utasokat. A fővárosban megkezdték a letaposott hótól síkos mellékutak takarítását. Csütörtökön hajnalban a MÁV valamennyi járata elindult. Néhol váltóátállítási gondok miatt előfordulnak 10-15 perces késések.

KAPCSOLÓDÓ CIKK