BM: Az ellenzék önös célból riogat Taszárral

A Belügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes ellenzéki politikusok önös politikai célokból pánikkeltésre és riogatásra használják fel a Somogy megyei taszári katonai bázison kezdődő kiképzés ügyét.

A szaktárca csütörtöki közleménye szerint a magyar rendvédelmi szervek, a rendőrség és a határőrség is fokozott készültséggel garantálják a környéken élők biztonságát. Ebből a célból több rendkívüli intézkedés történt: szigorúbb lett az ellenőrzés a határszakaszokon, és megnövelt létszámmal gyakoribb lett a rendőri járőrözés Taszáron és a környékbeli településeken.

Korábbi információk szerint a taszári katonai bázison várhatóan a hónap végétől kezdődik meg a kiképzés, amelynek során egy esetleges iraki akcióhoz tolmácsolásra és más kisegítő feladatokra alkalmas személyeket képeznek ki.

 - Tiszteletben tartjuk, hogy ellenzéki politikusok aggódnak a magyar állampolgárok biztonságáért, és kérjük őket, hogy a továbbiakban is gondosan figyeljenek minden ezzel kapcsolatos részletre. Ugyanakkor szeretnénk megkérni Simicskó és Szita urakat, hogy ezt az aggodalmukat ne fokozzák riogatássá, pánikkeltéssé, aminek csak önös politikai haszna lehet - fogalmaz a közlemény.

- Amikor Simicskó István képviselő úr hazai terrorcselekmények sorozatát emlegeti, ezzel csak indokolatlanul megnehezíti a taszáriak és a környékbeli településeken élők mindennapjait, akik pedig csak elismerést érdemelnek azért, ahogy együttműködnek az Egyesült Államok hadseregében szolgálókkal - mutat rá a dokumentum.

A tárca hangoztatja: Szita Károly polgármester választott tisztségéből adódó kötelessége, hogy gondját viselje a Kaposváron élőknek, hogy mindent megtegyen biztonságukért. Ez igaz a taszári kiképzés ideje alatt, de ugyanígy kötelessége ez előtte és utána is.

A közlemény hozzáteszi: a Belügyminisztérium és a rendvédelmi szervek az ezzel kapcsolatos feladataikat természetesen megfelelő gondossággal végzik felszólítás nélkül is.

A dokumentum arra is kitér, hogy a Magyar Köztársaság és szövetségeseinek rendvédelmi szervei felkészültek a taszári kiképzéssel kapcsolatos biztonsági feladatokra, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Taszáron és környékén élők biztonságban érezhessék magukat.

A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint ugyan nem kell nemzetbiztonsági kockázattal számolnia az országban élőknek a kiképzés miatt, mégis egy sor olyan intézkedést tettek, amelyek célja a biztonság és a biztonságérzet garantálása. A rendőrség Taszáron és a közeli településeken fokozott készültséget, 24 órás járőrszolgálatot rendelt el. Fokozott védelmet kapnak a közeli gyermekintézmények és szórakozóhelyek, valamint kiemelten kezelik majd a lakosság víz-, gáz- és áramellátásának biztonságát is.