Vidéken többen traktorral jutottak el az iskolákba

A rendkívüli havazás miatt elrendelt oktatási szünetet sok helyen különbözően értelmezték. Van ahol tanítanak, van ahol azért tanítanak, mert elég diák érkezett, viszont aki nem ment iskolába, az igazoltan hiányzik. A legtöbb helyen még nem dőlt el, hogy csütörtökön és pénteken lesz-e szünet.

A leesett nagy mennyiségű hó miatt Magyar Bálint iskolai szünetet rendelt el hét megyében. Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád és Szabocs-Szatmár-Bereg megyében az iskolák ne tartsanak oktatást - áll az oktatási miniszter felhívásában.

Baranya megyében kétnapos szünetet terveznek

Ezeken a helyeken többnyire általános bizonytalanság van az információhiány miatt. Baranya megyében arról tájékoztatták az [origo]-t, hogy miután csak a szerdai napra rendelt el szünetet a miniszter, a csütörtök és a pénteki nap ügyében intézkedni a megye hatáskörébe tartozik. A megyei jegyző - egyeztetve a helyi önkormányzati jegyzőkkel - kéri a szaktárcától, hogy hagyják jóvá a hét hátralévő részében az iskolai szünetet.

A mai szünetről a helyi rádióban és televízióban tájékoztatták a diákokat és a szülőket, de nem jutott el mindenkihez a hír. Pécsen a legtöbb iskolában nincs tanítás, de ahol elég gyerek érkezett, ott tanítanak. Aki nem ment iskolába, annak ez igazolt hiányzásnak számít. A megyei és a miniszteri intézkedés mellett az iskolák saját hatáskörükben dönthetik el, hogy szünetet tartanak-e vagy sem.

Bács-Kiskunban nincs általános szünet

Bács-Kiskunban nincs általános tanítási szünet - tudta meg az MTI a felhívott intézményektől. Alföldyné Dobozi Eszter, a Kodály iskola igazgatója elmondta: még az este minden tanárt értesített, hogy lesz tanítás, de 760 gyereket, illetve szüleiket természetesen nem tudta felhívni. Az átlagosnál több gyerek hiányzik, megítélése szerint a nem egyértelmű tájékoztatás miatt. A gyerekeknek e napi mulasztását igazoltnak tekintik.

Szentkirályon, ahol a lakosság több mint 50 százaléka külterületen él, a tanulók hozzávetőleg kétharmada érkezett be az iskolába, a 150 gyerekből 15-20 traktorral jutott el az intézménybe. Az igazgató - mivel újabb nagy havazás várható - csütörtökre és péntekre tanítási szünetet rendelt el, saját hatáskörében. Ferenczi István megyei főjegyző elmondta: az Oktatási Minisztériumtól semmiféle tájékoztatást nem kapott a tanítási szünetre vonatkozóan, és a települések jegyzői sem jeleztek neki ilyen irányú kérelmet. Véleménye szerint a szerdai nap nem indokolja a tanítási szünetet, az más kérdés, hogy a következő napok mit hoznak.

Debrecenben szerdán és csütörtökön szünet lesz

A debreceni önkormányzat kezdeményezésére szerdára és csütörtökre tanítási szünetet rendelt el az oktatási miniszter Debrecen közoktatási intézményeiben - mondta Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat főjegyzője. Ugyanakkor cáfolta azokat a korábbi híradásokat, miszerint a miniszter Hajdú-Bihar megye teljes területére tanítási szünetet rendelt volna el.

Az MTI úgy értesült, hogy Debrecen oktatási intézményeiben a szünet első napján eltérő számban jelentek meg a diákok. Van olyan intézmény, ahol a tanulók 90-95 százaléka bement az iskolába, de van ahol csupán néhány gyermek - közölte Kovács Gyula, a debreceni polgármesteri hivatal oktatási osztályának vezetője. Hozzátette: valamennyi intézményben szünetel a tanítás, de a diákokra vigyáznak és étkezést is biztosítanak számukra.

Tolna megyében az iskolák döntenek a szünetről

Tolna megye főjegyzője és Szekszárd aljegyzője nem kezdeményezte szerdán rendkívüli tanítási szünet elrendelését a megye önkormányzati fenntartású oktatási intézményeiben a hóhelyzet miatt, néhány iskolaigazgató azonban úgy döntött: a diákoknak mégsem kell iskolába menniük. Szerdán reggel a megyeszékhelyen tanulók több mint fele jelentkezett az iskolákban, de aki nem jött be, annak távollétét igazolt hiányzásnak tekintik. Az MTI úgy értesült, hogy Tolna megyében Szekszárdon három, Tamásiban pedig két iskola igazgatója rendelt el háromnapos tanítási szünetet.

Egy iskolában nincs tanítás Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megkérdezett települések közül csupán Szolnokon van egy iskola, ahol szerdán nincs tanítás, a többi oktatási intézménybe viszont a bejáró tanulók egy része nem érkezett meg. A középiskolában 30-70 százalékos a tanulók megjelenése. Az általános iskolákban ugyanez a mutató 75-90 százalék között mozog. Baranya Pál tiszafüredi jegyző közölte: a város két középiskolájában és két általános iskolájában csupán szórványos a közlekedési nehézségek miatti hiányzás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK