Leálltak a jégtörők a Felső-Tiszán - robbantják a jeget

Leállították a jégtörőket a Felső-Tiszán, mivel a felaprított jég hatalmas mennyiségben gyűlt össze a tiszalöki vízlépcsőnél. Az egy kilométer hosszú, másfél méter vastag jégtorlaszt robbantással kívánják eltávolítani. A Tiszán és a Túron kialakult árhullám hétfő délelőtt tovább apadt, a partokon azonban fenntartják a figyelőszolgálatot.

Leálltak a jégtörők a tiszalöki vízlépcső fölött, közvetlenül alatta pedig felvonult az Árvíz- és Belvízvédelmi Központi Szolgálat robbantó egysége hétfőn, hogy eltávolítsa a csaknem egy kilométer hosszúságú és több mint másfél méter magas jégtorlaszt - közölte Nagy Ferenc, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Évizig) árvízvédelmi osztályának vezetője.

A szakember elmondta, hogy az eddig munkában lévő öt jégtörőnek még bőven lett volna dolga a felső szakaszon is, azonban ha tovább aprítják a jeget, akkor a vízlépcső alatti térségben nagy mennyiségű jég halmozódott volna föl, ami komoly veszélyhelyzettel járt volna.

Ezért úgy döntöttek, hogy átmenetileg leállítják a jégtörőket, amelyek Tiszalök fölött és Tokaj térségében csak a nagyobb, összefüggő jégtáblák felmorzsolását végzik. Közben az újabb kemény fagy miatt a már felaprított jégtáblák ismét összefagynak. Az Évizig tiszai folyószakaszán 75 kilométer hosszúságban tartanak legmagasabb szintű, harmadfokú jeges árvíz elhárítási készültséget, miközben a folyó lassan tovább árad.

A jégtörő hajók munkájának eredményeként a vasárnapi, összesen 29 kilométernyi, jelentősebb tiszai jégtorlódások hossza hétfő délre 18 kilométerre csökkent - erről már a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi központja számolt be.

Fazekas László igazgató tájékoztatása szerint a folyó felső-szabolcsi szakaszán még öt helyen nagyobb mértékű a jég torlódása. Benk és Mezőladány között 3,5 kilométeren 300 centiméter,

Tiszamogyorós és Benk között 2 kilométeren 250 centiméter, Eperjeske térségében 5 kilométeren, valamint Záhony környékén 2,5 kilométeren 100 centiméter, míg Dombrád körzetében 1 kilométeren 150-250 centiméter, illetve 4 kilométeren pedig 100 centiméter vastag a Tisza jege.

A jégtörő hajók a harmadfokú jeges árvíz elleni védekezési készültség keretében aprították a folyó jegét. A vízügyi szervezet vezetője beszámolt arról is, hogy a sok csapadék hatására a Tiszán és a Túron kialakult árhullám apadása hétfőn délelőtt folytatódott, már csak az alsóbb folyószakaszokon észlelhető kisebb vízszint-emelkedés. Az apadás ellenére a gátak mentén még fenntartják a figyelő szolgálatot.

A Felső-Szabolcsban és Beregben kialakult belvíz elvezetése is folyt még hétfőn. A vízügyi szakemberek, a tiszaberceli és a tiszaszalkai szivattyútelepek gépeit üzemeltették.

KAPCSOLÓDÓ CIKK