Mádl megvétózhatja a drogtörvény-módosítást

A Magyar Hírlap úgy tudja: az MSZP több vezetője is tart attól, hogy Mádl Ferenc nem írja alá a büntető törvénykönyv módosítását. Az államfő várhatóan a jövő héten dönt. Befolyásolhatja, hogy a drogellenes szabályok enyhítése miatt arra kérte százezer aláíró: küldje vissza a módosítást a parlamentnek.

Az MSZP mértékadó politikusai tartanak attól, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök a szociális törvénycsomaghoz hasonlóan nem írja alá a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását.

Az ellenzéki kifogások, és százezer aláíró kérése miatt elképzelhető, hogy Mádl Ferenc visszaküldi a módosításról szóló jogszabályt megfontolásra a parlamentnek. Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint erre nincs oka a köztársasági elnöknek, miután az Országgyűlés kiérlelt vitában hozta meg azt. Katona elmondta: egy törvény visszaküldésére a rendszerváltás utáni 12 évben mindössze néhány példa volt, ezért az államfőnek meg kell gondolnia, hogy esetleg olyan kép alakul ki róla, hogy akadályozza a kormány és a parlament munkáját.

Az alkotmány értelmében 15 napja van az államfőnek, hogy áttekintse a kihirdetésre váró törvényt, amit december 27-én kapott meg Szili Katalin házelnöktől. Az alkotmány 26. szakaszának 2. bekezdése értelmében az államfőnek nem kell jogi vagy alkotmányossági aggályokat megfogalmaznia ahhoz, hogy egy törvényt visszaküldjön - összegzi a Magyar Hírlap. Visszaküldési lehetőségével nemrég Mádl élt a szociális törvény kapcsán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK