Enyhítenék a fegyvertartás szabályait

Megfelelő indokkal, minden nagykorú, feddhetetlen állampolgár vásárolhatna fegyvert az új fegyvertartási törvény tervezete szerint - írja a Magyar Hírlap. Új, központi nyilvántartást vezetnének be a gyártókról, kereskedőkről és a tulajdonosokról.

Az előző kormány még azt tervezte, szigorítja a fegyvertartási törvényt, a most elkészült javaslat még a hatályos szabályozáson is lazítana. A Medgyessy-kormány célja - tudta meg a Magyar Hírlap - nem az, hogy általában a fegyverek száma csökkenjen, hanem az, hogy a közterületre kivihető fegyverekből legyen kevesebb.

Az EU-normákhoz igazodó tervezet szerint megfelelő indokkal minden nagykorú, feddhetetlen előéletű állampolgár vásárolhatna fegyvert, riasztó- és gázpisztolyokat. Ehhez lőkiképzésen sem kellene részt vennie. Viszont csak engedéllyel lehetne flóbert pisztolyt tartani. A fegyvertartási törvény változásainak legfontosabb garanciális eleme az egységes központi nyilvántartás. Ebbe bekerülnének valamennyi fegyvergyártó, forgalmazó, kereskedő és tulajdonos adatai és a fegyverek paraméterei.

Ebből mintegy 25 ezer önvédelmi céllal tartott éleslőfegyver, ugyanennyi gáz-riasztó pisztoly, a többi vadászpuska és sportfegyver.

(OS)

KAPCSOLÓDÓ CIKK