Boross Péter levele a Magyar Nemzet főszerkesztőjének

Boross Péter, volt miniszterelnök levelet írt Magyar Nemzet főszerkesztőjének, Liszkay Gábornak. Miután a főszerkesztő az írást december közepe óta nem jelentette meg a lapban, az MDF sajtóosztálya végül a párt honlapján tette közzé azt. A levélben Boross így fogalmaz: "Kértelek és munkatársaidat is kértem, hogy a mérsékelt jobboldal macerálását ne tekintsétek feladatnak."

Az MDF-et Gábor hagyjátok békén, ne engedd rongálni a következő választások esélyeit - áll abban a nyílt levélben, amelyet Boross Péter, Magyarország volt miniszterelnöke írt a Magyar Nemzet főszerkesztőjének, Liszkay Gábornak. A nyílt levél a Magyar Demokrata Fórum honlapján olvasható, mert a Magyar Nemzet főszerkesztője 2002. december 16-a óta nem közölte azt újságjában.

Boross Péter úgy látja, hogy abban a politikai közegben, amely egyébként is tele van egyes politikus jellemrongáló átállásaival, nem szabad korlátoltságból szítani a tüzet. Mindig tudhattad, hogy kedvellek, s erre minden okom megvolt, most azonban arra szeretnélek inteni/kérni, hogy vonj le helyes következtetéseket - áll a nyílt levélben.

- Néha szomorú intellektuális teljesítmények jelennek meg - nemcsak nálatok - arról, hogy miért is veszítettünk a választásokon - folytatódik az írás. Az egyszerűsített gondolatmenetek vagy "belevaló keménykedések" az okok sajátos szövevényére nem adhatnak magyarázatot. Sokan egyenesen a hibák megismétlésére buzdítanak, s már árnyékolják a következő választásokon esélyeinket. - Nem ment fel a következmények alól az sem, hogy a bulvár íz, a harcias gorombaság, a botrány a példányszám növelésére nagyon is alkalmatos - fogalmaz Boross Péter.

A volt miniszterelnök hozzáteszi: az indulatok mindig hamarabb fulladnak ki, mint a józan és imponáló mértékletesség. Kértelek és munkatársaidat is kértem, hogy a mérsékelt jobboldal macerálását ne tekintsétek feladatnak. Akkor se, ha gyerekesnek tűnő kizárólagosságra törekvés miatt ilyen sugalmak érnek. Mert a vereség, a tábor szűkítésének okai között ez is fellelhető - áll a levélben.

Nem is olyan régen azt is írtátok, hogy Dávid és Én egyenlő távolságot akarunk az MSZP és a Fidesztől - írja Boross Péter, hozzátéve: legalább személyem ismeretében nem kellett volna levágnod a szerző kezét? Persze korántsem biztos, hogy a Fidesz-MDF összefogással rosszul döntöttünk. Mindenesetre vesztettünk. Ezért nem szabad és a jobboldali sikerek érdekében a jövőben elkerülendő, hogy a másféle gondolatfutamok ingerült elfojtása legyen a módszer a józan mérlegelés és elemzés helyett - tartalmazza a volt miniszterelnök levele.

Boross Péter szerint a Fidesz vezette kormány sikeres működése aligha vonható kétségbe, s összességében jelentős teljesítményt mondhat magáénak. Akkor is, ha a 7 százalékos gazdasági növekedés - akkor is tudtuk - illúzió volt, az 50 milliárdot kár volt nem kifizetni a nyugdíjasoknak - írja az MDF politikusa. A családok támogatásában megnyilvánuló nemzetféltés, a határainkon túliakkal való törődés - némi ügyetlenkedéssel vegyítve - felemelő volt sokunk számára, s ezzel sikerült tömegeket hívni a zászló alá a győzelem mégis elmaradt - áll Boross Péter írásában.

E helyzetben "némi keserű eleganciával" tudomásul kellett volna venni a vereséget és mindjárt a következő választásra készülni higgadtan, okosan és előrelátóan. Levelében a volt miniszterelnök hangsúlyozza, hogy nem ez történt, hanem a szenvedélyek felszítása, ami minden látványosság mellett nem vonzott, hanem taszított. Minek itt nagyzoló szervezkedésekbe kezdeni, s politikai vibrációt ilyen fordulatszámon tartani, miért kell azt tenni most, ami csak három év múlva lenne esedékes, kérdezi levelében Boross Péter.

A Fidesz belső hierarchiája, centrális döntési rendszere, s improvizációi idegenek a másként szocializálódott MDF-esek számára. De jó koalíciós partnerek lehetnek, s ez az együttműködési forma magában hordozza az egyezkedés, tanácskozás kényszerét is, ami a politikai élet iskolája, hogy ne szaladjon el a szekér... - áll a levélben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK