Tovább árad a Tisza és a Túr

Fenntartják az első fokú árvízvédelmi készültéset a Felső-Tisza és a Túr partjainál, mivel a csütörtökön hullott eső további utánpótlást hozott a már kialakult árhullámhoz. A térségben az árvízvédelmi mellett másodfokú belvízvédelmi készültséget is elrendeltek, mert a fagyott talaj miatt a mélyebben fekvő részeket elborította a belvíz.

Számottevő csapadék utánpótlást kapott a Tisza Vásárosnamény-Záhony közötti szakaszán, valamint a Túron kialakult árhullám, így a két folyó mentén továbbra is fenntartják az első fokú árvízvédelmi készültséget - közölte Fazekas László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken.

A Tisza és a Túr térségében csütörtök délutántól kezdődően 2 és 30 milliméter közötti eső hullott. Hazai területen 2-18, Kárpátalján 15-30, míg Észak-Erdélyben 10-25 milliméternyi csapadékot mértek. Az időjárási előrejelzés szerint a két folyó vízgyűjtő területén szombat reggelig további eső várható.

Fazekas László elmondta: a Tiszán és a Túron a jégzajlások és a jégtorlódások is befolyásolják a vízállás alakulását, amelyek az első illetve a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintek között ingadoznak. Jelentősebb jégtorlódást a Tisza Tiszakerecseny-Eperjeske, Dombrád-Tiszakanyár és Záhony-Kistiszahát közötti szakaszán észleltek péntek délelőtt a szakemberek, de beavatkozásra nem volt szükség.

A vízügyi igazgatóság vezetője beszámolt arról is, hogy a felső-szabolcsi térségben csütörtök déltől másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, mert a mélyebb fekvésű földeket elborította a víz és jelentősen megemelkedett a csatornák vízszintje is. A belvíz - Fazekas László tájékoztatása szerint - a decemberben hullott 25-30 milliméter közötti csapadék hatására alakult ki, az elolvadt hóból keletkezett víz a 30 centiméter mélységig fagyott talaj miatt nem képes elszivárogni.

A belvízvédelmi öblözetben lévő tiszaberceli szivattyútelep két gépe éjjel-nappal működik, hogy az oda vezetett vizet a Tiszába emeljék. Megnyitották a Rétközi-tó zsilipjét is, ide vezetik a tiszai árhullám vizének egy részét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK