Az ügyészség vizsgálja a neonáci egyesületet

A Fővárosi Főügyészség megkezdte a Vér és Becsület Kulturális Egyesület vizsgálatát. A neonácinak tartott szervezetet ugyanis hivatalosan közhasznú egyesületként jegyezték be a bíróságon. Az ügyészség azt ellenőrzi, hogy az egyesület a hivatalos okiratokban szereplő céloknak megfelelően, törvényesen működik-e.

Sódor István fővárosi főügyész az [origo]-nak elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal indítványa alapján megkezdik a Vér és Becsület Kulturális Egyesület vizsgálatát. Azt ellenőrzik, hogy a hivatalos okiratokban szereplő céloknak megfelelően működik-e az egyesület, valóban kulturális feladatokat látnak-e el.

A szervezet ugyanis hivatalosan fiatal művészeket támogat, így közhasznú kulturális egyesületként tevékenykedhet. A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint azonban valójában egy neonáci szervezetről lehet szó.

Tóth András polgári titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár csütörtökön azt mondta: a rendelkezésére álló információk alapján a Vér és Becsület Kulturális Egyesület úgy kapott bejegyzést, hogy megtévesztette a hatóságokat. Szerinte a valós tevékenységet elfedik azok az írott és deklarált célok, amelyekkel a bejegyzést kérték. Az államtitkár szerint ilyen szervezet nem folytathat legális tevékenységet Magyarországon.

Valószínűleg ugyanis a Németországban már korábban betiltott Blood and Honour újfasiszta csoport magyarországi szervezetéről van szó. Sódor szerint azonban az, hogy a két szervezetet hasonlóan hivják, még nem biztos, hogy tevékenységük is hasonló.

Az egyesületi törvény értelmében az ügyészség a következő hetekben megvizsgálja, hogy az egyesület törvényesen működik-e. Ha törvénysértőnek találják a működésüket, felszólítják a törvényes rend helyreállítására. Amennyiben ez nem vezet eredményre, az ügyészség a bíróságtól kérheti a szervezet megszüntetését. A főügyész azt azonbnan nem tudta megmondani, hogy mikorra várható, hogy az ügyészség intézkedik az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK