Mozgalmas karácsonya volt a mentőknek

A karácsonyi ünnepek alatt a tűzoltók 300, a mentők összesen 800 alkalommal vonultak ki. A riasztásoknak több mint a fele közlekedési balesetek miatt érkezett, a tűzoltók műszaki mentést végeztek, a roncsok közé szorult személyeket szabadítottak ki, forgalmi akadályokat szűntettek meg.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: december 24. és 26. között 300-szor riasztották a tűzoltókat.

A karácsonyi ünnepek alatt tömeges baleset szerencsére nem történt, ám tűzesetekben hárman, közlekedési balesetben négyen vesztették életüket.

December 25-én Budaörsön egy családi házban a tűzoltók egy, feltehetően füstmérgezésben elhunyt idős hölgy holttestére bukkantak. Mezőkövesden szerdán egy családi házban felrobbant egy pb-gázpalack, és ennek következtében a ház tulajdonosa életét vesztette.

Tűz következtében a karácsonyi ünnepek alatt heten, közlekedési balesetekben pedig 25-en szenvedtek sérüléseket. Összesen 13 helyen gyulladt ki az adventi koszorú vagy a karácsonyfa. Ezekkel az esetekkel együtt december 1-jétől kezdve eddig 33 alkalommal keletkezett ilyen okból tűz.

A mentők a fővárosban a karácsonyi ünnepek három napján 800 esetben vonultak ki - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az utcán több idős ember lett váratlanul rosszul, a mentőknek a balesetek sérültjei közül többet újraélesztéssel kellett megmenteniük, szénmonoxid-mérgezett embereket, kazánrobbanásban megsebesült személyeket szállítottak kórházba. Egy tízéves gyermek a Normafa környékén szánkózáskor szerzett súlyos fejsérüléseket.

Az ünnepek alatt a karitatív szervezeteken kívül a mentők is nagy figyelmet fordítottak a hajléktalanokra. A járókelők jelzései nyomán ötven esetben szállítottak hajléktalant valamilyen kórházi osztályra, vagy az önkormányzatok, szociális intézmények, segélyszervezetek által létesített menhelyekre, melegedőkbe.